Επίσημη «πρώτη» για τη ζώνη ελευθέριου εμπορίου που εγκαινίασαν σήμερα οι Κινέζοι στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, τη Σανγκάη.

Η δεύτερη οικονομία του κόσμου συνεχίζοντας το άνοιγμα στην ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό που ξεκίνησε ο Τενγκ Σιάο Πινγκ παρέδωσε σήμερα, Κυριακή μία ζώνη 29 τετραγωνικών χλμ. στη Σανγκάη σε καπιταλιστικούς κανόνες.

Τα επιτόκια θα διαμορφώνονται ελεύθερα μέσα σε αυτή τη ζώνη, θα υπάρχουν ελεύθερα ανταλλακτήρια με διαφορετική συναλλαγματική ισοτιμία για το κινεζικό νόμισμα γουάν και φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ξένους επενδυτές.

Συνολικά σε 18 οικονομικούς τομείς από τις χρηματιστηριακές υπηρεσίες μέχρι την ναυτιλία θα υπάρχει χαλάρωση της νομοθεσίας και των φόρων που ισχύουν, στην υπόλοιπη κινεζική επικράτεια, με εξαίρεση το Χονγκ Κόνγκ και τη γειτονική του πόλη Σεν-Τζεν, που ήταν και αυτό οικονομικό «πείραμα» του Τενγκ Σιάο Πινγκ το 1978.

«Υλοποιούμε ένα πιο δραστήριο άνοιγμα στην ελεύθερη αγορά» δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Γκάο Χουσένγκ.

«Η ίδρυση ελεύθερης ζώνης εμπορίου στη Σανγκάη σηματοδοτεί την στροφή της Κίνας σε νέες συναλλαγές στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομίας και του εμπορίου» πρόσθεσε τονίζοντας, ωστόσο ότι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας δεν αλλάζουν τα δεδομένα.