Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών ανήλθαν το 2012 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank. Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος των 4,4 δισ. ευρώ που εισέρρευσαν στη χώρα, κατά τους υπολογισμούς της τράπεζας, να προέρχεται από την κεφαλαιακή ενίσχυση των δύο πρώην γαλλικών θυγατρικών τραπεζών στην Ελλάδα, της Εμπορικής και της Γενικής, ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχει τάση ενίσχυσης της επενδυτικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της έκθεσης δρα Πλάτωνα Μονοκρούσο, η μεθοδολογία που ακολουθείται από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ (UNCTAD) αφαιρεί από το σύνολο των πραγματοποιηθεισών άμεσων ξένων επενδύσεων τα κεφάλαια που εισάγονται για την κάλυψη ζημιών των θυγατρικών τους επιχειρήσεων. Αυτό έχει αποτέλεσμα τη διαμόρφωση των ξένων επενδύσεων στα 2,95 δισ. ευρώ (αυξημένα 158% σε σχέση με το 2011). Χωρίς τη μεθοδολογική αυτή παρέμβαση, υπολογίζεται ότι το σύνολο των ξένων κεφαλαίων που εισήλθαν στην Ελλάδα με τη μορφή άμεσων επενδύσεων το 2012 υπερέβη τα 4,4 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΒΙΖΑ. Την ίδια ώρα αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα από υπηκόους τρίτων χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, η Αίγυπτος και η Ρωσία, που θέλουν να αξιοποιήσουν τον πρόσφατο νόμο για την παροχή άδειας παραμονής καταγράφεται στην αγορά τους τελευταίους μήνες. Ηδη από τον περασμένο Ιούνιο (όταν και εκδόθηκαν οι σχετικές διευκρινιστικές εγκύκλιοι του νόμου) έως σήμερα έχουν δοθεί συνολικά 20 άδειες παραμονής σε Ρώσους, Ουκρανούς, Καναδούς, Αμερικανούς και Κινέζους που είτε κατείχαν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα είτε προχώρησαν σε αγορές ακινήτων.

Οπως εξήγησε χθες στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Αδειες διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για στρατηγικές επενδύσεις και αγορά ακινήτων» ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece Στέφανος Ησαΐας, ήδη υπάρχουν περισσότερα από 300 ερωτήματα ενδιαφερομένων για επενδύσεις στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει. Από τα ερωτήματα αυτά προκύπτει ότι οι 6 στους 10 ενδιαφερομένους απευθύνονται σε ελληνικά γραφεία (που λειτουργούν για λογαριασμό τους στην ανεύρεση ακινήτων) ενώ το 40% αφορά ερωτήματα από γραφεία του εξωτερικού που αναλαμβάνουν να διερευνήσουν στην ελληνική αγορά τις δυνατότητες που υπάρχουν για λογαριασμό των πελατών τους, κυρίως από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Ντουμπάι και τη Ρωσία.

Μάλιστα η νέα ρύθμιση χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα ως ιδιαίτερα εύστοχη για την τόνωση της αγοράς ακινήτων, ωστόσο υπογράμμισαν ότι σε αρκετά σημεία υπάρχει γραφειοκρατία για την οποία οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης τόνισαν ότι είναι υποχρεωτική σε ό,τι αφορά στην έκδοση της βίζας τύπου D, διότι υπάρχουν οι περιορισμοί που ορίζει η Συνθήκη Σένγκεν.