Με κινητό τηλέφωνο κυκλοφορεί πλέον το 98% των Ελλήνων, ενώ δύο στους τρεις συνδρομητές δεν το κλείνουν ποτέ, ούτε ακόμη και όταν πέφτουν το βράδυ για ύπνο!

Παρά την οικονομική κρίση το κινητό τηλέφωνο εξακολουθεί να κατέχει ειδική θέση στη ζωή των πολιτών, οι οποίοι το κατατάσσουν στα κύρια μέσα ενημέρωσης μαζί με την τηλεόραση. Μάλιστα ένας στους δυο χρήστες κινητών νιώθει ανήσυχος όταν βρίσκεται σε περιοχή που δεν έχει σήμα!

Τα κινητά τηλέφωνα συμπληρώνουν φέτος 20 χρόνια παρουσίας στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Στην προσωπική τους ζωή οι κάτοχοι των κινητών αισθάνονται πιο ασφαλείς (85%), πιο κοντά στους δικούς τους ανθρώπους (82%) και πιο ανεξάρτητοι (51%), ενώ μέσω του κινητού τους οργανώνουν και διαχειρίζονται καλύτερα την καθημερινότητα και την εργασία τους.

Η ΕΡΕΥΝΑ. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία QED για λογαριασμό της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). «Η έρευνά μας έδειξε ότι οι έλληνες κάτοχοι κινητών τηλεφώνων συνδέουν την προσπάθειά τους να συμβαδίσουν με την τεχνολογική εξέλιξη με την αποφυγή του φόβου της οπισθοδρόμησης, της περιθωριοποίησης και της έλλειψης νοήματος, τάση που αγγίζει τα όρια του υπαρξιακού», είπε χαρακτηριστικά η διευθύνουσα σύμβουλος της QED Χριστίνα Καράμπελα.

Σημειώνεται ότι το 75% των ερωτηθέντων καταναλωτών θεωρεί πως το μέλλον της κινητής είναι το mobile Internet. Μάλιστα, το 58% δηλώνει ότι το επόμενο κινητό του θα είναι smartphone και ότι ενδεχόμενη μείωση των χρεώσεων στα πακέτα δεδομένων θα οδηγούσε έναν στους δύο ερωτηθέντες σε μεγαλύτερη χρήση του Ιντερνετ.

Σύμφωνα με δεύτερη μελέτη, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), τα τελευταία 8 χρόνια ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μείωση τιμών στην ελληνική οικονομία. Από το 2004 έως και το 2012 η μείωση των τιμών ανά λεπτό ομιλίας προ φόρων προσέγγισε το 78%, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει σήμερα τις χαμηλότερες τιμές (προ φόρων) από κάθε άλλη χώρα στη Δυτική Ευρώπη (0,051 ευρώ ανά λεπτό ομιλίας).

ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ειδικότερα όσον αφορά τη χρήση υπηρεσιών δεδομένων, η μελέτη του OΠA επισημαίνει ότι εάν η Ελλάδα τα επόμενα έτη ακολουθήσει τους ρυθμούς αύξησης της χρήσης δεδομένων της Ευρώπης το εγχώριο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,2% ή 2,4 δισ. ευρώ ενώ τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν κατά 956 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα προβλέπει ότι και ο κλάδος των κινητών εφαρμογών (applications) θα παρουσιάσει περαιτέρω ανάπτυξη. Εάν μάλιστα ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις και αναπτύσσεται με ρυθμό 40% ετησίως, το 2017 ο κύκλος εργασιών των applications στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 2,1 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σταθερότερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας με σύνολο επενδύσεων, από το 1993 μέχρι και το 2012, 7 δισ. ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι άδειες χορήγησης φάσματος), κυρίως σε υποδομές δικτύων και τεχνολογίας, τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ Γιώργος Στεφανόπουλος.

Την περίοδο 1995-2001 ο κλάδος επένδυε σχεδόν το 30% των εσόδων του, ενώ κατά την περίοδο ωρίμασής του και εν μέσω οικονομικής κρίσης το ποσοστό των επενδύσεων έφτασε κατά μέσο όρο στο 11% (2002-2012).

Ακόμη και στο πρώτο εξάμηνο του 2013, που η μείωση του κύκλου εργασιών συνεχίστηκε, είπε ο κ. Στεφανόπουλος, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Επίσης, σημαντική είναι η συνεισφορά του κλάδου και στο ΑΕΠ, με συνεχή άνοδο από την αρχή της λειτουργίας του (1993). Από το 2006 κυμαίνεται συνολικά στο 7% (άμεση και έμμεση συνεισφορά).