Δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα στην περίπτωση υπογραφής νέου Μνημονίου, υποστήριξε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5.

Λίγα 24ωρα μετά την ομιλία τού πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως σε περίπτωση τρίτου προγράμματος και υπογραφής νέου Μνημονίου η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά θα συνεχίσει την υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το χρηματοδοτικό κενό

Για το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ο κ. Στουρνάρας είπε: «Μας λείπουν για τις ακαθάριστες ανάγκες – τόκους και χρεολύσια – 4,5 δις για το 2014 και 5,5 έως 6 δις για το 2015. Αυτό είναι χρηματοδοτικό και όχι δημοσιονομικό κενό. Αυτές οι ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν με δύο τρόπους. Είτε να βγούμε στις αγορές – και αυτό θα το δούμε με ποιους όρους και πώς – είτε να δανειστούμε από τους εταίρους μας».

Το επίδομα θέρμανσης

Για το αν θα πάρουν περισσότεροι το επίδομα θέρμανσης ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «Η απάντηση είναι «ναι». Πέρυσι, ενώ είχαμε προγραμματίσει να δώσουμε 280 εκατ. ευρώ, απορροφήθηκαν μόνον 80 εκατ. ευρώ. Άρα, είτε δεν έγινε σωστή επικοινωνιακή καμπάνια και δεν ενημερώθηκε ο κόσμος για το διαθέσιμο ποσό είτε τα κριτήρια ήταν αυστηρά. Έχω ήδη αναθέσει σε μια ομάδα εργασίας να εξετάσει τα κριτήρια και πώς μπορούμε να τα κάνουμε πιο ελαστικά, για να μπορεί να απορροφηθεί το ποσό, που δεν θα είναι 280 εκατ. ευρώ, διότι δεν απορροφάται με τίποτα. Θέλουμε να το δώσουμε στους φτωχούς και σε όσους αντιμετωπίζουν πραγματικά πολύ δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες».

«Το κράτος χρειάζεται έσοδα»

Ο ίδιος συνέχισε: «Το κράτος δυστυχώς χρειάζεται έσοδα για να καλύψει τα δημοσιονομικά κενά που έχει. Θα μπορούμε να μιλάμε για μείωση φόρων, όταν φτάσουμε τους στόχους μας. Μην το ξεχνάμε αυτό. Και επειδή ορισμένοι πολύ εύκολα λένε ότι είναι ανάλγητος ο υπουργός Οικονομικών, αυτός προσπαθεί να φέρει τη χώρα σε τροχιά σταθερότητας και δεν μπορεί να το παραβλέψει.

Ο ειδικός φόρος στα καύσιμα έφερε παραπάνω έσοδα 130 εκατ. ευρώ. Είχαμε λιγότερα έσοδα 500 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, αλλά αυτό έχει να κάνει με τη χαμηλότερη κατανάλωση και λόγω των καλύτερων καιρικών συνθηκών. Δεν έχει να κάνει με τον φόρο κατανάλωσης…

Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε επίδομα με αυστηρά κριτήρια, όχι σε όλους. Μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε σε όλους, αλλά δεν μπορούμε. Αίτημα δημοσιονομικό όμως ήταν να παταχθεί το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης και αυτό έχει γίνει. Αν ανοίξουμε την ψαλίδα στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, θα ενισχύσουμε το λαθρεμπόριο. Αν εγκαταστήσουμε συστήματα που μπορούμε να δούμε τη διακίνηση του πετρελαίου, ίσως τότε να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μείωση φόρου».

Για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ

«Η τρόικα δεν απαίτησε (το κλείσιμό τους). Τόσο τα ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ όσο και η ΛΑΡΚΟ έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Τα τρία τελευταία χρόνια χρειάστηκαν κατά μέσο όρο περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ να βάλει ο φορολογούμενος. Θα μπορούσαμε να δίνουμε άλλο ένα ΕΚΑΣ, με τα λεφτά αυτά. Αυτό γίνεται με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που βάζει το κράτος, για να καλύψει τα ελλείμματα. Και από αυτές τις τρεις επιχειρήσεις, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν για παράνομη κρατική βοήθεια. Η βοήθεια που τους δίνει το κράτος θεωρείται, ας το πούμε παράνομη, που παραβιάζει τις συνθήκες ανταγωνισμού.

Για τη μεν ΛΑΡΚΟ έχει επισημοποιηθεί αυτό – έχω λάβει επιστολή από δύο Επιτρόπους που μιλούν για 135 εκατ. ευρώ – για τα δε ΕΑΣ έχει ανοίξει φάκελος και ο προκαταρκτικός έλεγχος αφορά όλη την τελευταία περίοδο και το ποσό ανέρχεται σε 1,1 δις ευρώ.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας και δύο εξ αυτών πρόβλημα κρατικής βοήθειας. Αυτά λοιπόν πρέπει να θεραπεύσουμε και προτείνουμε εκκαθάριση εν λειτουργία. Να φύγουν τα στοιχεία που δεν είναι βιώσιμα, να πουληθούν, για να επιστραφούν τα χρήματα που είναι κρατική βοήθεια.

Χρειαζόμαστε όμως στο κομμάτι της αμυντικής βιομηχανίας τη βοήθεια του υπουργείου Άμυνας. Να μας πει τι χρειάζεται γι’ αυτές τις επιχειρήσεις, προκειμένου να θεμελιώσουμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να είναι βιώσιμες.

Έχουμε τη βοήθεια του ΥΠΕΘΑ. Με την κυρία Γεννηματά έχω μια άριστη συνεργασία και προσπαθούμε να ενισχύσουμε το επιχείρημα που λέει ότι η αξία που θα παραμείνει στο Δημόσιο με την εκκαθάριση εν λειτουργία είναι μεγαλύτερη από την πτώχευση.

Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή αριθμό (που θα απολυθούν). Συζητάμε με το ΥΠΕΘΑ για να δούμε στο βιώσιμο κομμάτι πόσοι χρειάζονται».

Για τις απόψεις Τσίπρα και τις προτάσεις του για κούρεμα χρέους

«Εννοεί μονομερώς ότι θα κουρέψει το χρέος, διότι αυτό το πετύχαμε εμείς στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου και προβλέπεται ως νομική βάση, όταν εμείς πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, με κατάλληλα μέτρα οι εταίροι μας θα μειώσουν εξωγενώς το χρέος. Θα το μειώσει λοιπόν μονομερώς; Θα πει μια μέρα, «χαίρετε, μειώνω το χρέος μονομερώς κατά 50%»; Στα επόμενα δέκα δευτερόλεπτα, η Ελλάδα θα απομονωθεί πλήρως από την Ευρωζώνη. Διότι φανταστείτε την Ελλάδα να δίνει μια βοήθεια σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, να την έχει ψηφίσει το Κοινοβούλιο και η τρίτη αυτή χώρα έρχεται μονομερώς και μας λέει ότι δεν θα πάρουμε πίσω το 50% μονομερώς, γιατί έτσι θέλει. Θα της ξαναδώσουμε χρήματα; Μπορείτε να φανταστείτε μια χώρα που δανείζεται στον πλανήτη και λέει ότι δεν θα επιστρέψει τα οφειλόμενα;

Δεν το αντιλαμβάνομαι… Είναι αστεία πράγματα αυτά και επικίνδυνα! Αν ήταν μόνο αστεία, θα μπορούσα να το ανεχθώ, αλλά είναι επικίνδυνα όταν λέγονται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Για το ενδεχόμενο νέου πακέτου χρηματοδότησης από τους εταίρους και αν αυτό σημαίνει νέα μέτρα

«Όταν η Ελλάδα έχει πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα σε κυκλική βάση, πόσα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα μπορεί να πάρει; Κανένα είναι η απάντηση. Έχουμε όμως ακόμα δρόμο στο κομμάτι το διαρθρωτικό και μάλιστα εμείς πρώτοι θέλουμε να αλλάξουμε την ατζέντα και να βάλουμε αυτά πρώτα. Διαρθρωτικά μέτρα είναι λαϊκά: είναι αυτά που θα μειώσουν τις τιμές των τροφίμων, το κόστος της ενέργειας και θα κάνουν το Δημόσιο φιλικό στον πολίτη. Δεν το θέλουμε αυτό; Τα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ληφθεί. Είναι απολύτως βέβαιο (ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα επηρεάσουν το εισόδημα των Ελλήνων). Οι πολίτες θα βιώσουν τη βελτίωση των οικονομικών τους όταν ο ρυθμός ανάπτυξης γίνει θετικός και μειωθεί η ανεργία. Ήδη υπάρχουν τα πρώτα δείγματα. Δεν θέλω να πω πότε, πάντως θέλω να σας θυμίσω ότι οι οικονομικές εξελίξεις δικαιώνουν τις αρχικές μας προβλέψεις.

Δημοσιονομικά μέτρα λοιπόν δεν θα ληφθούν. Διαρθρωτικά μέτρα θα ληφθούν και τα θέλουμε»

Για τις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο

«Δεν προβλέπουμε απολύσεις. Έχουμε τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις 15.000 έως το τέλος του 2014. Δεν είναι απολύσεις η κινητικότητα, που συμπεριλαμβάνει 25.000 (έως το τέλος του 2013). Οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις είναι 15.000 και μπορούμε γι’ αυτές να προσλάβουμε ισάριθμους νέους, για να βελτιώσουμε την ποιότητα του Δημοσίου. Σ’ αυτούς είναι πλαστά πιστοποιητικά, εκτός ΑΣΕΠ, επίορκοι…»

Για το ΤΑΙΠΕΔ και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων

«Δεν καθυστερεί (τους στόχους η διαδικασία εξεύρεσης προέδρου). Ψάχνουμε πιο προσεκτικά αυτή τη στιγμή, αλλά για ένα μήνα ακόμα δεν υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης μιας υπογραφής. Μπορεί να γίνει και νωρίτερα αυτό (να βρεθεί πρόεδρος), αλλά δεν δημιουργεί καθυστέρηση. Ούτε αυτό υπάρχει (να μεταφερθεί η έδρα του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό)».

Για τον ΟΣΕ και το ενδεχόμενο λουκέτου

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Σας διαβεβαιώ απολύτως».