Τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο τους έως και σε 12 άτοκες δόσεις έχουν οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών, απολαμβάνοντας παράλληλα έκπτωση 1,5% επί του ποσού, αλλά και μια σειρά από επιπλέον προνόμια.

Οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών προς την Εφορία έως και σε 12 δόσεις συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές, πέραν του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μια σειρά από άλλα «χαράτσια» που περιμένουν τους φορολογουμένους έως το τέλος του έτους, όπως ο φόρος ακινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας ή τα τέλη τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

Η αξιοποίηση της υπηρεσίας αυτής μπορεί να δώσει ανάσα στους φορολογουμένους, οι οποίοι σε διάστημα λίγων μηνών θα έρθουν αντιμέτωποι με μπαράζ υποχρεώσεων απέναντι στο Δημόσιο και υπό άλλες συνθήκες θα αδυνατούσαν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας που ανέρχονται σε 10% ετησίως.

Εντούτοις όσοι επιλέξουν να κάνουν χρήση της πιστωτικής τους κάρτας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μια και αν δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις των καρτών τους θα επιβαρυνθούν με τσουχτερό επιτόκιο, το οποίο φθάνει στο 20%. Δηλαδή, αν κάποιος δεν πληρώνει την κάρτα επιβαρύνεται με σημαντικά υψηλότερους τόκους σε σχέση με το να μην πληρώνει το Δημόσιο εξαρχής.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες μέσω της υπηρεσίας αυτής από τη μια διευκολύνουν τους πελάτες τους και από την άλλη αυξάνουν τον τζίρο τους στις πιστωτικές κάρτες, εισπράττοντας παράλληλα τη σχετική προμήθεια από το Δημόσιο.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Ειδικά για τη φορολογία εισοδήματος, ανάλογα με το πότε θα παραλάβει ο φορολογούμενος το εκκαθαριστικό του, μπορεί να πληρώσει σε μία, δύο ή τρεις δόσεις. Στην περίπτωση που οι δόσεις είναι δύο ή τρεις, αν επιλέξει να πληρώσει εφάπαξ τυγχάνει έκπτωσης που ανέρχεται σε 1,5% του φόρου. Ετσι, αν έχει αυτή τη δυνατότητα, μπορεί να επιλέξει την εφάπαξ αποπληρωμή αλλά να το κάνει μέσω πιστωτικής «σπάζοντας» το ποσό έως σε 12 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με την τράπεζα που συνεργάζεται. Με τον τρόπο αυτόν και έκπτωση έχει, αλλά και μπορεί να αποπληρώσει τμηματικά και άτοκα (αν είναι συνεπής) τον φόρο του. Εναλλακτικά, αν θέλει να «σπάσει» ακόμη περισσότερο την οφειλή, μπορεί να επιλέξει την πληρωμή του φόρου σε τρεις δόσεις και στη συνέχεια να πληρώνει σε άτοκες δόσεις μέσω της κάρτας (έως και 12) καθεμία από τις δόσεις αυτές. Εντούτοις, η πρακτική αυτή δεν έχει σημαντικά οφέλη, γιατί κάποια στιγμή οι δόσεις επικαλύπτονται και τα χρήματα που πληρώνει κάθε μήνα είναι τα ίδια.

Στις υπόλοιπες οφειλές, όπως για παράδειγμα ο φόρος ακινήτων ή τα τέλη κυκλοφορίας, η διαδικασία είναι πιο απλή. Ο πελάτης πληρώνει άπαξ την οφειλή με την κάρτα του στο Δημόσιο και, αντίστοιχα, «σπάει» το ποσό έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες εμφανίζονται στον λογαριασμό της κάρτας του.

Τι προσφέρει κάθε τράπεζα. Η Τράπεζα Πειραιώς επιτρέπει την πληρωμή του φόρου εισοδήματος έως σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Για την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και της Eurobank, οι κάτοχοι καρτών μπορούν να πληρώσουν την οφειλή τους έως σε 9 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Οσο για την Alpha Bank, την Τράπεζα Αττικής και τη Citibank, η διευκόλυνση προς τους πελάτες είναι η πληρωμή να γίνει έως σε 6 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογα με την τράπεζα, η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά, μέσω web banking, είτε αποκλειστικά από το κατάστημα προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα ο κάτοχος πιστωτικής κάρτας να πληρώσει με αυτήν και τον φόρο άλλων (π.χ. συζύγων, συγγενών κ.λπ.), έχοντας κανονικά την έκπτωση αλλά και τα προνόμια που φέρνει η κίνηση αυτή.

Παράταση

Ολιγοήμερη παράταση για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και του ΦΑΠ 2012 έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Η παράταση δόθηκε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, δεδομένου πως αρκετοί υπόχρεοι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την προθεσμία καταβολής των δόσεων.

Οπως διευκρινίστηκε, οι φορολογούμενοι που μέχρι την Παρασκευή θα εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος θα δικαιούνται την προβλεπόμενη έκπτωση 1,5%, ενώ ισχύουν οι τρεις δόσεις για όσους έπρεπε να καταβάλουν τον φόρο μέχρι τις 30 Αυγούστου.