Το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα σκιαγράφησε σε αδρές γραμμές χθες ο Γεργκ Ασμουσεν. Μίλησε για μείωση των επιτοκίων δανεισμού του πρώτου πακέτου βοήθειας, που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 0,5%, καθώς και για στήριξη από τα διαρθρωτικά ταμεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται η αύξηση στο 95% του ποσοστού της κοινοτικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ για άλλα δύο χρόνια. Ανοιχτό μένει το θέμα ενός νέου δανείου, αν χρειαστεί, ενώ το ενδεχόμενο νέου κουρέματος παραμένει εκτός συζήτησης.

Ο Γεργκ Ασμουσεν, στις επαφές που είχε χθες στην Αθήνα, διεμήνυσε ότι η ευρωζώνη θα βοηθήσει την Ελλάδα, αν και αυτή τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντήθηκε χθες με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Στουρνάρα, η βοήθεια της ευρωζώνης θα δοθεί μεταξύ των άλλων με μείωση των επιτοκίων δανεισμού του πρώτου πακέτου δανείων και με μέτρα ενίσχυσης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΟΙ ΟΡΟΙ. Προϋπόθεση, όπως άφησε να εννοηθεί, είναι να επιτύχει η Ελλάδα τους στόχους του Προγράμματος της και να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.

Στη συνάντησή του το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συζητήθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλα τα καυτά θέματα της ατζέντας του οικονομικού επιτελείου: το χρηματοδοτικό κενό (10,9 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2016), το δημοσιονομικό κενό (4-5 δισ. ευρώ το 2015-16), αλλά και η βιωσιμότητα του χρέους. Ολα θα περιλαμβάνονται στην επιθεώρηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Ασμουσεν παρατήρησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο, αλλά τόνισε πως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

Στις δηλώσεις του, ακολούθως, κινήθηκε στη γραμμή Μέρκελ λέγοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για νέα βοήθεια στην Ελλάδα δεν θα ανοίξει πριν από την άνοιξη του 2014. Είχε προηγηθεί, ως γνωστόν, η δήλωση Σόιμπλε, που ομολόγησε προχθές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και δεξί χέρι του κ. Σόιμπλε άρχισε να ξετυλίγει χθες το περιεχόμενο του πακέτου, αναφερόμενος στη μείωση των επιτοκίων και στην ενίσχυση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, αλλά δεν επεκτάθηκε στα πιο δύσκολα σημεία όπως το ενδεχόμενο νέου δανείου.

Περιορίστηκε να θυμίσει ότι «υπάρχει δήλωση του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου που έχει δεσμευθεί ότι θα παρέχει στήριξη στην Ελλάδα μέχρις ότου μπορέσει να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και εφόσον εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα». Ακόμη ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητήσαμε το κούρεμα».

Επίσης, ο γερμανός αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε την ανάγκη να τονωθεί η ανάπτυξη, λέγοντας ότι αποτελεί κλειδί για την επιτυχία του Προγράμματος. Αναγνώρισε, εξάλλου, ότι το Πρόγραμμα είναι επώδυνο και ότι η ανεργία έχει φτάσει σε μη αποδεκτά επίπεδα.

Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε ο κ. Ασμουσεν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 7μήνου Ιανουάριος – Ιούλιος.

ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ.Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν χθες ότι δεν συζητήθηκε καθόλου το ενδεχόμενο νέου δανείου στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως «το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να μην υπάρξει καν», αφού μπορεί να καλυφθεί από τη μείωση των επιτοκίων και τα κεφάλαια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν χρησιμοποιήθηκαν ακόμη. Η συζήτηση για περαιτέρω μείωση του χρέους θα αρχίσει τον Απρίλιο, προσέθεταν οι ίδιες πηγές. Ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε τον γερμανό αξιωματούχο ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα για να καλύψει ενδεχόμενες ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test της Blackrock. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 8 δισ. ευρώ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από την ανακεφαλαιοποίηση και 5-6 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από τις συνέργειες μετά τις συγχωνεύσεις τραπεζών και την εσωτερική αναδιοργάνωσή τους.