Στο 4,6% διαμορφώθηκε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως προκύπτει, η ύφεση επιβραδύνεται καθώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 5,6%.

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012, το ΑΕΠ μειωνόταν με ρυθμό άνω του 5,7% (έως 6,7%).

Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το β’ τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση κατά 4,6% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2012.

Το ΑΕΠ του α’ τριμήνου του 2013 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών.

Σε απόλυτα μεγέθη, το ΑΕΠ το πρώτο εφετινό τρίμηνο ήταν 37,704 δισ. ευρώ και το δεύτερο τρίμηνο 40,994 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στην ανάπτυξη εκτιμάται ότι επέστρεψε η Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του έτους, για πρώτη φορά από το 2011, δίνοντας τέλος στην πιο παρατεταμένη χρονικά ύφεση από το 1999.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%, έπειτα από έξι συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.

Στο μεταξύ, πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2,6 δις. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα την ίδια περίοδο, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο στόχος του προϋπολογισμού, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 3,1 δις ευρώ, ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 3,1 δις ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ.