Τη γλιτώνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, από το «κούρεμα» στις ταρίφες, τα οικιακά φωτοβολταικά στις στέγες.

Το «κούρεμα» με την… ψιλή, έως και 60% στις ταρίφες των υφιστάμενων εν λειτουργία φωτοβολταικών, που ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα στους εκπροσώπους του χώρου ο υφυπουργος Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, δεν θα αφορά τα οικιακά φωτοβολταικά. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, εκείνα που θα «κουρευτούν» θα είναι όλα τα άλλα, διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ότι, οι ιδιοκτήτες φωτοβολταικών στις στέγες που απολαμβάνουν μια από τις υψηλότερες – ίσως και την υψηλότερη στην Ευρώπη εγγυημένη τιμή και μάλιστα για διάστημα 20 ετών (μέση τιμή κοντά στα 54 λεπτά η κιλοβατώρα) θα συνεχίσουν να την εισπράττουν στο ακέραιο.

Πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών, με αθροιστική ισχύ πανελλαδικά (τα περισσότερα συστήματα είναι των 10 κιλοβάτ) ίση με 352 MW.

Πάντως η μείωση στις ταρίφες που έρχεται για όλους τους άλλους από το Σεπτέμβριο θα είναι κλιμακωτή, θα υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με το χρόνο εγκατάστασης, το ύψος της εγγυημένης τιμής που «κλείδωσε» ο επενδυτής, την τεχνολογία, και όχι οριζόντια αντιμετώπιση. Το πιθανότερο είναι πως τα λεγόμενα 100άρια πάρκα (100 κιλοβάτ) θα υποστούν και τις μεγαλύτερες μειώσεις. Πολύ πιθανό είναι ότι γι’ αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, που αριθμεί αρκετές χιλιάδες (6.000-7.000 υπολογίζονται συνολικά όσοι έχουν επενδύσει σε φωτοβολταικά στην Ελλάδα, οι περισσότεροι μικροί), θα υπάρξουν επιπλέον κίνητρα έναντι εκείνων που θα δοθούν σε κάποιον με μεγάλο αριθμό πάρκων και εγκαταστάσεων ή μια μεγάλη ενεργειακή εταιρεία.

Το μέτρο θα συνοδεύεται με αντάλλαγμα πιθανότατα την χρονική επιμήκυνση της σύμβασης της πωλούμενης ενέργειας στον ΛΑΓΗΕ. Σήμερα είναι 20 έτη, και θα μπορούσε να επιμηκυνθεί στα 25 έτη. Αναφορικά με όσους έχουν χρηματοδοτηθεί από τράπεζες, οι τελευταίες έχουν καταρχήν δεχθεί -έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο- να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων τους (από τα 8-10 έτη στα 15), και να προσφέρουν πιθανώς κι άλλες παροχές, γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Στόχος σε κάθε περίπτωση των επικείμενων αλλαγών είναι να υπάρξει μια βιώσιμη λύση χωρίς τις υπέρογκες επιδοτήσεις του παρελθόντος.

Τελευταία προθεσμία ο Σεπτέμβριος

Εξάλλου στο αναθεωρημένο μνημόνιο που ανακοινώθηκε προ ημερών υπάρχει ρητή αναφορά στο θέμα. Τονίζεται ότι «μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία για την εισαγωγή μόνιμων προσαρμογών στις συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκά. Στόχος είναι να ευθυγραμμιστούν οι αποδόσεις τους στα βιώσιμα μέσα επίπεδα της ΕΕ, λαμβανομένων υπόψη και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ για τις ΑΠΕ, ώστε να αποφευχθεί η επέκταση της έκτακτης ειδικής εισφοράς και χωρίς να επιβάλλονται υπερβολικά βάρη στους καταναλωτές».