Εμπλοκή στο θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη από το Euroworking Group, βλέπουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Καθησυχαστικό εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε επιστολή του προς τη γερμανική Βουλή, ο γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, επικαλούμενος την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 17 από τα 22 μέτρα που απαιτούνται, ενώ η Κομισιόν δεν έχει ακόμα επιθεωρήσει τα πέντε τελευταία προαπαιτούμενα.

Η γερμανική Βουλή πρόκειται τώρα να ψηφίσει για την έγκριση την εκταμίευσης της δόσης τη Δευτέρα 29 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο επιλέγει να περιμένει πρώτα η Αθήνα να τηρήσει όσα της έχουν ζητηθεί και κατόπιν να ψηφίσει Μπούτεστανγκ κάτι που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνει την Τετάρτη, 24 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Κάμπετερ ανέφερε ότι αναμένει η αξιολόγηση της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα να έχει επικαιροποιηθεί την Τετάρτη και κατόπιν να σταλεί στην Μπούντεσταγκ.

«Για να δοθεί στην επιτροπή προϋπολογισμού μια επαρκής δυνατότητα να διαμορφώσει μια γνώμη για αυτό, η αρχική προθεσμία θα παραταθεί ως την Δευτέρα, 29η Ιουλίου», ανέφερε η επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών.

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται καθησυχαστικό, επισημαίνοντας ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή υλοποιούνται και τα 22 μέτρα που είχαν τεθεί ως προϋπόθεση για να πάρει η Ελλάδα τη δόση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η γερμανική πλευρά δεν λαμβάνει υπόψη της ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

Την Τετάρτη, το Euroworking Group αναμένεται να ανάψει σε τηλεδιάσκεψη, το «πράσινο φως» για τη δόση, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ συνεδριάζει στις 29 Ιουλίου για να συζητήσει την εκταμίευση της δόσης 1,8 δισ. ευρώ.