Στη Νότια Κορέα έχουν τη δυνατότητα να ζουν μια ζωή αποκλειστικά Samsung: μπορούν να γεννηθούν στο ιατρικό κέντρο Samsung και να περάσουν τα σχολικά τους χρόνια μελετώντας το εκπαιδευτικό υλικό της εταιρείας. Τα Σαββατοκύριακα μπορούν να διασκεδάσουν βλέποντας κάποια ταινία ή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στην τεραστίων διαστάσεων τηλεόραση Samsung που κοσμεί το σαλόνι τους ή να κάνουν μια βόλτα στο θεματικό πάρκο διασκέδασης Samsung Everland. Και αν κάποιος έχει αδύναμη κράση και δεν αντέξει τη συγκίνηση στο τρενάκι του τρόμου, μπορεί να καλέσει γιατρό από το κινητό του Samsung Galaxy. Οσο για τα έξοδα νοσηλείας και ιατρικής περίθαλψης δεν χρειάζεται να ανησυχεί, αφού η ασφαλιστική Samsung Life παρέχει κάθε είδους ασφάλεια ζωής.

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί αποδίδουν στη Νότια Κορέα τον χαρακτηρισμό «Δημοκρατία της Samsung», γράφει η «Ελ Παΐς». Ο νοτιοκορεατικός κολοσσός απασχολεί περισσότερους από 380.000 υπαλλήλους και αποδίδει σε φόρους σχεδόν το 8% του ΑΕΠ της χώρας. Επίσης, έχει κατατροπώσει το αντίπαλον δέος, την Apple, τόσο στο εμπορικό μέτωπο όσο και στις μεταξύ τους δικαστικές διαμάχες.

Ωστόσο ο μεγάλος εχθρός της Samsung δεν είναι η αμερικανική εταιρεία.

Κρύβεται στους κόλπους της ιδιοκτήτριας οικογένειας. Διότι ο πόλεμος μεταξύ των αδελφών Λι, που μαίνεται χρόνια τώρα, απειλεί όχι μόνο τη φήμη αλλά και την υπόσταση της εταιρείας. Ολα ξεκίνησαν το 1987, όταν ο πατριάρχης της οικογένειας και ιδρυτής της Samsung Λι Μπαϊούνγκ Τσαλ κληροδότησε πεθαίνοντας τη διοίκηση της εταιρείας στον βενιαμίν της δυναστείας Λι Κουν Χι.

Η απόφαση αυτή, αντίθετη προς την κομφουκιανή παράδοση, προκάλεσε την αντίδραση του πρωτότοκου γιου της οικογένειας Λι Μενγκ Χι και έκτοτε τα δύο αδέλφια βρίσκονται στα δικαστήρια.

Φυσικά στη διαμάχη έχουν μπλεχτεί και οι αδελφές, οι οποίες παίρνουν το μέρος του μεγάλου αδελφού (όπως οφείλουν, εδώ που τα λέμε), διεκδικώντας επίσης μερίδιο από την κληρονομιά του πατέρα τους. Το μεγάλο χαρτί στα χέρια των διεκδικητών της Samsung δεν είναι άλλο από τις παράνομες δραστηριότητες του προέδρου της (και μικρού αδελφού τους), ο οποίος το 2008 καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. Ο Λι Κουν Χι έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί επίσης για κατάχρηση εξουσίας, για αθέμιτη άσκηση επιρροής και για διαφθορά, κατηγορίες που όμως καταρρίφθηκαν στο δικαστήριο.

Από την άλλη πλευρά, ουδείς βέβαια αμφιβάλλει ότι η «μεταμόρφωση» της Samsung σε διεθνώς αναγνωρίσιμη επωνυμία συντελέστηκε επί των ημερών και την καθοδήγηση του Λι Κουν Χι. Ισως γι’ αυτό εμφανίζεται ανένδοτος. «Δεν πρόκειται να τους δώσω ούτε δεκάρα. Θα πολεμήσω μέχρι τέλους, ακόμη και αν χρειαστεί να πάω στο Ανώτατο Δικαστήριο, ακόμη και στο Συνταγματικό Δικαστήριο», δηλώνει. Και ας τον συμβουλεύουν οι συνεργάτες του να επιδιώξει την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς, διότι «ο θόρυβος που έχει προκληθεί έχει ήδη βλάψει αρκετά τον όμιλο».