Ανάσα στην οικονομία αλλά και φιλί ζωής σε εκατοντάδες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας δίνει η Τράπεζα Πειραιώς καθώς θεσπίζει έναν νέο, ειδικό φορέα για την αναχρηματοδότηση και τη στήριξη των υγιών εταιρειών.

Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας ο πρόεδρος του ομίλου της Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, ο φορέας αυτός θα προσφέρει συνολικές λύσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα τραπεζικής χρηματοδότησης, προκειμένου αυτές να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές.

Με την κίνηση αυτή, η Πειραιώς δίνει σαφές στίγμα για την πρόθεσή της να εστιάσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των εταιρειών εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αλλά υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες και κερδοφόρες.

Στην περίπτωση που τον ρόλο αυτόν παίξει η Γενική Τράπεζα, τότε αυτή θα αναβαθμιστεί σε φορέα αναχρηματοδότησης επιχειρηματικών δανείων, κυρίως επισφαλών επιχειρηματικών χορηγήσεων.

Ουσιαστικά δηλαδή η τράπεζα θα εξειδικευθεί στο να δίνει συμβουλευτικές υπηρεσίες και παράλληλα να προσφέρει ανταγωνιστικούς όρους χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις-πελάτες του ομίλου και όχι μόνο, οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται ώστε να επανέλθουν σε εύρυθμη λειτουργία.

Η στοχευση. Μάλιστα, ήδη στο στόχαστρο του ομίλου υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα η ναυτιλία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι εξαγωγικές και οι τουριστικές δραστηριότητες, τους οποίους ο φορέας θα μπορεί να συνδράμει άμεσα. Στόχος είναι να δοθεί προτεραιότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις με δυναμισμό και προοπτικές, ώστε να συμβάλλουν άμεσα στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και νέων εισοδημάτων, τόνισε ο κ. Σάλλας.
Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις που θα ζητήσουν τη συνδρομή του φορέα αυτού θα πρέπει να καταρτίσουν επιχειρηματικό πλάνο που να αποδεικνύει τη βιωσιμότητά τους, το οποίο θα αξιολογείται και θα εγκρίνεται προτού αρχίσει η παροχή ρευστότητας αλλά και θα εξετάζεται εκ νέου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οπως ξεκαθάριζαν πάντως κύκλοι της Πειραιώς, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μετατροπή της Γενικής σε bad bank. Αντίθετα, για αναβάθμισή της σε εξειδικευμένη τράπεζα, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, συμβουλευτικής τραπεζικής, διαχείρισης κεφαλαίων και επιχειρηματικής τραπεζικής. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν η Πειραιώς σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου αποκλειστικά για τη Γενική Τράπεζα, με προτεραιότητα στο 20% των ιδιωτών μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να αναζητηθεί και ξένος στρατηγικός επενδυτής για το εγχείρημα αυτό.

ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΑΜΨΗ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να στηριχθούν την προσεχή διετία από τους καταθέτες και τους μετόχους, ενώ χαρακτήρισε κομβική την επιστροφή των εγχώριων ιδρυμάτων στις αγορές χρήματος. Επιπλέον έκανε λόγο για νέα εποχή στο τραπεζικό σύστημα, τονίζοντας όμως παράλληλα πως η πορεία των τραπεζών εξαρτάται από την οικονομία.

Εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά με στόχο τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε ρευστότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ελπίζουμε η πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών να είναι σύμμαχός μας στην προσπάθεια αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά.