«Κάναμε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ και αυτό που καταθέτουμε στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συνεννόησης αυτής». Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων ως και 52 Κυριακές τον χρόνο.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε: «Η αρχική μας πρόταση ήταν επτά Κυριακές ανοιχτά όλα τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα, και όλες τις Κυριακές, δηλαδή 52, ανοιχτά τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. σε προαιρετική βάση. Αυτό τροποποιήθηκε μετά τη συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο σκέλος ισχύει και για το δεύτερο λέμε ότι δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων και οι αντιπεριφερειάρχες έχουν το δικαίωμα να ορίσουν πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στο χώρο ευθύνης τους και αν περάσει άπρακτο το δίμηνο, θα είναι ανοιχτά 52 Κυριακές».

Ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε και για τις αντιδράσεις των εμπόρων και εργαζομένων. «Το μέτρο είναι σε προαιρετική βάση. Αν δεν θέλουν να το κάνουν, θα μείνουν κλειστά τα καταστήματα. Δεν μπορεί, όμως, να μην υπάρχει δουλειά και ταυτόχρονα να μην θέλουν να ανοίξουν…Οπως είναι τώρα το νομοσχέδιο – διότι η Βουλή μπορεί να αποφασίσει αλλιώς – είναι επτά Κυριακές ανοιχτά τα πολυκαταστήματα, mall κτλ. και τις υπόλοιπες μόνον τα μικρά. Και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω τις φωνές. Να φωνάζουν τα μεγάλα, να το καταλάβω. Αλλά οι μικροί…Γιατί δεν είναι πρόβλημα να δουλεύει κάποιος Σάββατο απόγευμα και είναι να δουλεύει την Κυριακή; Υπάρχει εργατικό δίκαιο και κανόνες».

Ο ίδιος σχολίασε και το ζήτημα της ακρίβειας στην αγορά. «Όταν έχουμε ανεργία 27%, και 50% να πέσουν οι τιμές και 60 και 70%, ο άνεργος που έβγαζε 1.000 ευρώ και τώρα βγάζει μηδέν, δεν μπορεί να ψωνίσει. Η ακρίβεια έχει να κάνει πάντα και με την αίσθηση που έχουμε γι’ αυτό και με το εισόδημά μας. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, είχαμε το 2011 το 95% του μέσου όρου των τιμών της Ε.Ε. Το 2012 έγινε 90% και φέτος θα γίνει 85%. Υπάρχει μια αποκλιμάκωση. Πού φαίνεται; Όλοι λέτε – και σωστά – ότι έχουν καταρρεύσει τα ακίνητα. Συνακόλουθα με τα ακίνητα, έχουν πέσει και τα νοίκια. Έχουν πέσει τα σχολικά, τα φροντιστήρια, οι τιμές στον τουρισμό – και γι’ αυτό έχουμε περισσότερους τουρίστες, αύξηση 20%, και ψωνίζουν κιόλας. Στα τρόφιμα, και εκεί έχουμε μια αποκλιμάκωση, αλλά πολύ μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα, διότι η ζήτηση πέφτει τελευταία, επειδή είναι είδη πρώτης ανάγκης. Άλλωστε, έχουμε και το μικρότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.