Στο τάι τσι αφιερώνει το χρόνο του ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ όταν δεν ασχολείται με τις επενδύσεις του. Και αυτό διότι ο εναλλακτικός τρόπος άσκησης τον βοηθάει, όπως λέει, να διατηρεί τις ισορροπίες που είναι αναγκαίες στον απαιτητικό κόσμο των επενδύσεων. Το βιογραφικό του 46χρονου Κινέζου μαρτυρά άλλωστε έναν επιχειρηματία που δεν ακολουθεί την πεπατημένη αλλά αναζητεί «εναλλακτικές οδούς» για να φτάσει τους στόχους του.

Ο Γκούο είδε τις τελευταίες εβδομάδες το πρόσωπό του σε ολοσέλιδα αφιερώματα στον ευρωπαϊκό Τύπο μετά τη δημόσια προσφορά που κατέθεσε το επενδυτικό κεφάλαιο Fosun μαζί με την ασφαλιστική ΑΧΑ για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της γαλλικής εταιρείας οργανωμένων διακοπών Club Med.

Ομως ο Γκούο κάθε άλλο παρά «αλεξιπτωτιστής» είναι στον κόσμο των αγορών. Αλλωστε στη χώρα μας είναι ήδη γνωστός από την εξαγορά μεριδίου 9,5% της ελληνικής εταιρείας Folli Follie το 2011. Ο ίδιος διαχειρίζεται μαζί με τρεις πρώην συμφοιτητές του το μεγαλύτερο ιδιωτικό fund στην Κίνα και ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του σχήματος απολαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας. Η περιουσία του έχει ήδη ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ από τις τοποθετήσεις κεφαλαίων εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κινέζος επιχειρηματίας ξεκίνησε την καριέρα του με βασικό ακαδημαϊκό εφόδιο το πτυχίο Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο Φουντάν της Σαγκάης.

Εκεί γνώρισε και τους μετέπειτα συνεταίρους του με τους οποίους σύστησε, αρχικά, μια συμβουλευτική εταιρεία. Η άνοδος του real estate στη Νοτιοανατολική Ασία βοήθησε τους τέσσερις επιχειρηματίες να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια ώστε να μετατρέψουν τη Fosun σε ένα επενδυτικό σχήμα το οποίο εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν από το κύμα ιδιωτικοποιήσεων στην Κίνα την τελευταία δεκαετία.

Πάντως και η εμπλοκή του Γκούο στην πολιτική μέσω της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος στην έδρα της εταιρείας, στη Σαγκάη, θα πρέπει να έχει συμβάλει στην αναγνώρισή του ως ενός επιτυχημένου επιχειρηματία. Ο ίδιος χαρακτηρίζεται από τον Τύπο ως «ο κινέζος Γουόρεν Μπάφετ», αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ιδρυτές του κινεζικού fund είναι αυτοί που έχουν αναγνωρίσει ως πρότυπό τους τη στρατηγική του διάσημου αμερικανού επενδυτή. Ετσι το κινεζικό fund έχει επιλέξει να μοιράσει τα κεφάλαιά του σε διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, συμμετέχοντας με μειοψηφικά πακέτα 10%-20% αντί της εξαγοράς της πλειοψηφίας των μετοχών μιας εταιρείας. Οπως εξηγεί ο συνιδρυτής του fund στη γαλλική «Μοντ», στόχος είναι η επένδυση σε εταιρείες που έχουν παρουσία στην κινεζική αγορά. Στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας εντάσσονται επιχειρήσεις από τον κλάδο των τραπεζών, των ασφαλειών, της φαρμακευτικής και των προϊόντων πολυτελείας.

Η ίδια στρατηγική ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της γαλλικής Club Med, η οποία έχει ήδη σχέδια για νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Κίνα. Αλλωστε, αν οι ευρωπαίοι πελάτες του Club Med λιγοστέψουν (λόγω κρίσης) οι κινέζοι επενδυτές θα μπορούν να εγγυηθούν τουλάχιστον ότι τα τουριστικά θέρετρα της εταιρείας θα γεμίσουν από τους συμπατριώτες τους.