Η εκτίναξη της ανεργίας αλλά και η στροφή σε ελαστικότερες μορφές εργασίας, όπως η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, καθώς και η συνεχής αύξηση του ποσοστού των προσωρινά απασχολουμένων δίνουν το στίγμα στην ελληνική αγορά εργασίας.

Η βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία για έκτο χρόνο έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, οι οποίες στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν μειώνοντας το λειτουργικό κόστος τους καταφεύγουν σε απολύσεις ή σε πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Την ίδια ώρα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σε θέματα αγοράς εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, με πρωτεύον το ζήτημα της ανεργίας των νέων για το οποίο αποφάσισε χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παράλληλα έχει τεθεί επί τάπητος το σχέδιο για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην Ελλάδα η ανεργία χτυπά κόκκινο.

ΜΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 στη χώρα μας για κάθε οκτώ εργαζομένους αντιστοιχούσαν 3 άνεργοι, ενώ αύξηση παρουσίασε και η ανεργία ανάμεσα σε ανθρώπους με υψηλά προσόντα όπως μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, που έφτασε ήδη στο 15,3% από 12% που ήταν πέρυσι. Το ίδιο διάστημα και οι μορφές ελαστικής απασχόλησης κερδίζουν έδαφος, με το ποσοστό της μερικής απασχόλησης να έχει αυξηθεί στο 8,6%, ενώ το μερίδιο των προσωρινά εργαζομένων στο σύνολο των Ελλήνων που εργάζονται είναι πλέον στο 12,3%.

Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε το 2012 κατά 8%, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2013 υπήρξε περαιτέρω μείωση με αποτέλεσμα στο διάστημα 2010-2013 (α’ τρίμηνο) οι θέσεις εργασίας να έχουν μειωθεί κατά 829,7 χιλιάδες. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 53,1% το 2012.

Σχετικά με τη χωροταξία της ανεργίας, σε τέσσερις από τις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 η ανεργία ήταν υψηλότερη από το μέσο ποσοστό της χώρας. Το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία όπου οι άνεργοι καλύπτουν το 32,3% του εργατικού δυναμικού, ενώ ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό 29,6%, η Αττική (28,2%) και η Στερεά Ελλάδα (28%). To χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας συναντάται στην Πελοπόννησο, όπου άνεργοι είναι οι 2 στους 10 (21,1%). Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η ανεργία αυξήθηκε σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες της χώρας το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. Επιπλέον, η αρνητική οικονομική συγκυρία έπληξε εκτός των μισθωτών και την κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό, στους οποίους μάλιστα συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η ανεργία πλέον εκτός από διαρθρωτικό τείνει να γίνει και «πάγιο» χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, η ύπαρξη ανέργων ακόμα και με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με την παράταση της ύφεσης, δίνει το στίγμα ότι η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είχε και έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας με τις δυσμενείς συνέπειες να πλήττουν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα.

Τα συμπεράσματα αυτά περιλαμβάνονται στην τρίτη ετήσια Εκδοση της ICAP Group, «Leading Employers in Greece», η οποία αναδεικνύει και επιβραβεύει τις εταιρείες και τους ομίλους που διακρίνονται σε δύο ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς, της Διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και θα διανεμηθεί με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το Σάββατο 6 Ιουλίου.