Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες το πρώτο τετράμηνο του έτους παρουσίασαν αύξηση κατά 8,5% ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις των ελλήνων εξαγωγέων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), τον Απρίλιο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012, έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση κατά 13,6%.

Ειδικότερα, η συνολικά αξία των εξαγωγών σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 αυξήθηκε κατά 15,6% (στα 2,499 δισ. ευρώ από 2,16 δισ. ευρώ).

Η αύξηση αυτή προέρχεται από την αύξηση κατά 22,4% των εξαγωγών προς τις χώρες την ΕΕ και κατά 8% προς τις Τρίτες Χώρες.

Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η αύξηση των εξαγωγών περιορίζεται σε ποσοστό 7,9%, καθώς προκύπτει μείωση προς τις Τρίτες Χώρες (-2,9%).

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, το μερίδιο των Τρίτων Χωρών στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασε τον περασμένο Απρίλιο το 52,8%. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι χώρες της ΕΕ κατέχουν τη μερίδα του λέοντος και αποσποντας το 66,12% της αξίας των εξαγωγών.

Μικτή εικόνα καταγράφεται στις εισαγωγές, καθώς αφενός η συνολική τους αξία μειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά και σε επίπεδο τετραμήνου 2013, αφετέρου δε η μείωση αυτή προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά στην υποχώρηση των εισαγωγών πετρελαιοειδών από Τρίτες Χώρες (-4,6%).

Συγκεκριμένα, η αξία των εισαγωγών υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, έστω και οριακά, κατά 1% τον περασμένο Απρίλιο, έναντι του Απριλίου του 2012 (στα 3,91 δις ευρώ από 3,95 δις το 2012). Όμως, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή προκύπτει αύξηση κατά 6,4%, αφού οι εισαγωγές όλων των άλλων κατηγοριών αυξήθηκαν τόσο από τις χώρες της ΕΕ (+6,3%), όσο και από Τρίτες Χώρες (+6,7%).

Σε επίπεδο τετραμήνου (Ιανουάριος – Απρίλιος 2013) καταγράφεται μείωση εισαγωγών κατά 6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η μείωση είναι μικρότερη και περιορίζεται στο 5,3%.

Ως αποτέλεσμα των κινήσεων των εξαγωγών και των εισαγωγών, προκύπτει περαιτέρω βελτίωση για το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Για τον Απρίλιο του 2013, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 1,416 δισ. ευρώ, ήτοι 20,9% χαμηλότερο από ότι τον Απρίλιο του 2012 (1,792 δισ. ευρώ), ενώ, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η μείωση του εμπορικού ισοζυγίου περιορίζεται στο 4,6%.

Αντίστοιχα, για το πρώτο τετράμηνο του 2013, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε στα 6,629 δις ευρώ, από 8,335 δισ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ήτοι παρουσιάζοντας μείωση 20,5%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η μείωση διαμορφώνεται στο 12,1%.

«Η ανάκαμψη της ζήτησης από χώρες της ΕΕ και η σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων αποτελούν παράγοντες αισιοδοξίας, αλλά και στόχο διαρκούς προσπάθειας από την ελληνική πλευρά» δηλωσε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Μάλιστα, όπως σημειώνει, η διαφαινόμενη αποφυγή κλυδωνισμών στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας, συμβάλλει στη διατήρηση της θετικής δυναμικής των ελληνικών εξαγωγών.

Ως εκ τούτου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, εκτιμά ότι οι τελευταίες εξελίξεις και ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης που διατηρεί και ενισχύει περαιτέρω τον οικονομικό-αναπτυξιακό πυρήνα του Υπουργικού Συμβουλίου «θα αποτελέσουν εχέγγυο συνέχισης και επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα και την προώθηση-προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στο εξωτερικό».