Για νίκη του TAP στα… σημεία έναντι του Nabucco West σχετικά με το ποιος από τους δύο αγωγούς επελέγη για την μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, κάνουν λόγο τα τελευταία 24ωρα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης. Αντίστοιχη εικόνα μετέφερε την Παρασκευή και ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Χαμηλούς τόνους κρατά από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, στελέχη της οποίας μιλούν για «θετικές ενδείξεις», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ακόμη τίποτα δεν είναι σίγουρο, και ότι η μάχη είναι αμφίρροπη».

Τα δημοσιεύματα και την κινητικότητα πυροδότησε το γεγονός ότι την περασμένη Πέμπτη η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ (BP, Statoil, Total, Socar), που εκμεταλλεύεται το ομώνυμο αζέρικο κοίτασμα, κατέληξε επιτέλους στην απόφασή της, για το που θα δώσει το «χρίσμα» της : Στον TAP ή στον Nabucco West.

Ακολούθησε την Παρασκευή συνάντηση στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον πρόεδρο του Αζερμπιατζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μανουέλ Μπαρόζο. Ούτε ωστόσο η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, ούτε οι Μπαρόζο-Αλίεφ ανακοίνωσαν το αποτέλεσμα της απόφασγς, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν από την προσεχή Παρασκευή 28 Ιουνίου, αφού πρέπει πρώτα να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι (τα επιχειρηματικά σχήματα και οι κυβερνήσεις που στηρίζουν τους δύο αγωγούς).

Όπως λοιπόν ήταν φυσικό, άρχισαν να μεταδίδονται μια σειρά από πληροφορίες, ορισμένες φορές αντικρουόμενες.

Σε χθεσινό της δημοσίευμα, η ρουμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα www.cursdeguvernare.ro, επικαλείται υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές της χώρας σύμφωνα με τις οποίες κατά 90%-95% η κοινοπραξία του αγωγού TAP κέρδισε την κούρσα από το Nabuccο.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη ιστοσελίδα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ Μπαρόχο- Αλίεφ, ο Αζέρος πρόεδρος ενημέρωσε τον επικεφαλής της Ε. Επιτροπής πως το αζέρικο αέριο θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Μπερίσα : Υπέρ TAP η απόφαση

Από την πλευρά του, το γραφείο του Αλβανού Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, με αφορμή πάντα την συνάντηση Μπαρόζο- Αλίεφ, έσπευσε να ανακοινώσει την Παρασκευή ότι η «απόφαση είναι υπέρ του TAP». Η Αλβανία μαζί με την Ιταλία και την Ελλάδα είναι οι χώρες που στηρίζουν τον TAP αφού αν επιλεγεί, θα διέλθει από τα εδάφη τους. Και δεδομένου ότι οι δηλώσεις Μπερίσα έγιναν δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη γείτονα, δεν αποκλείεται και να εντάσσονται στο προεκλογικό κλίμα.

Σύμφωνα πάντως με τον κυβερνητικό αξιωματούχο του Βουκουρεστίου που επικαλείται η ρουμανική ιστοσελίδα (www.cursdeguvernare.ro), η «νίκη» του TAP συνδέεται ευθέως με την «καταρχήν συμφωνία» που ανακοίνωσε την Παρασκευή η αζέρικη Socar για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ. Συνδέεται επίσης με το γεγονός ότι ένας από τους βασικούς μετόχους της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ είναι η νορβηγική Statoil, η οποία ταυτόχρονα είναι και ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της κοινοπραξίας του TAP. Επιπλέον, ένας άλλος από τους βασικούς μετόχους της κοινοπραξίας του TAP, είναι η γερμανική E.ON Ruhrgas με 15%, και το Βερολίνο ενδιαφέρεται να ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αν τελικά επιβεβαιωθεί η ακύρωση του σχεδίου Nabucco West, τότε η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα αναγκαστούν να στραφούν αποκλειστικά στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου (shale gas), καταλήγει το δημοσίευμα.

Ενημέρωση αύριο στην Βουδαπέστη

Πέρα, πάντως από την απόφαση της κοινοπραξίας, λόγο στο ποιος αγωγός θα πάρει το χρίσμα έχει και η κυβέρνηση Αλίεφ.

Πιο σαφή εικόνα θα υπάρξει μέσα στα επόμενα 24ωρα, όταν σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, του TAP, Κ. Τούνγκλαντ και του Nabucco West Ρ. Μίτσεκ, θα ενημερωθούν από την αζέρικη πλευρά για το ποιος από τους δύο αγωγούς προκρίθηκε. Η πρώτη ενημέρωση θα γίνει σύμφωνα με τις πληροφορίες αύριο Τρίτη στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στη Βουδαπέστη.

Εν συνεχεία την Τετάρτη 26 Ιουνίου εκπρόσωποι της κοινοπραξίας πρόκειται να επισκεφθούν τη Ρώμη, τα Τίρανα, την Αθήνα και τη Βουδαπέστη προκειμένου να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις των εμπλεκομένων χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια ημέρα, εκπρόσωποι της κοινοπραξίας θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με τον κοινοτικό επίτροπο για θέματα ενέργειας Γκύντερ Ετινγκερ. Οι επίσημες ανακοινώσεις από την κοινοπραξία δεν θα γίνουν πριν από τις 28 Ιουνίου.

Δεδομένου ωστόσο ότι οι «νικήτριες» χώρες, εκείνες δηλαδή από το έδαφος των οποίων θα διέλθει ο αγωγός που προκρίθηκε, δύσκολα θα μπορέσουν να κρατήσουν μυστική μια θετική είδηση, θεωρείται βέβαιο ότι η απόφαση θα γίνει γνωστή πολύ νωρίτερα.