Το σχέδιο τιτλοποίησης εισπράξεων από μελλοντική αξιοποίηση κρατικών ακινήτων προκειμένου να κλείσει μέρος της τρύπας στα έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων παρουσίασε χθες το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στους εκπροσώπους της τρόικας. Ταυτόχρονα, η τρόικα άναψε στην ελληνική πλευρά το πράσινο φως για τη μετάθεση του φετινού στόχου για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Στο ερώτημα προς την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ «τι τμήμα των φετινών εσόδων εκτιμάτε πως δεν είναι επιτεύξιμο», η απάντηση ήταν «πάνω από 1 δισ. ευρώ». Ωστόσο το αν η μετάθεση των στόχων θα αφορά αυτό ακριβώς το νούμερο ή κάποιο άλλο θα οριστικοποιηθεί προσεχώς μεταξύ της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα αίτια του ναυαγίου της ΔΕΠΑ καθώς και η επόμενη ημέρα ενώ ζητήθηκε επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε τους εκπροσώπους της τρόικας (Ματίας Μορς από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κλάους Μαζούχ από ΕΚΤ και Μπομπ Τράα από ΔΝΤ) ότι αναδιατάσσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, φέρνοντας πιο μπροστά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, των ΕΛΠΕ (προκήρυξη μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΔΕΣΦΑ), της ΕΥΔΑΠ (μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της ΕΥΑΘ), καθώς και την έκδοση τίτλων από ακίνητα του Δημοσίου, το οποίο και αναλύθηκε εκτενώς.

Υποψήφια προς τιτλοποίηση είναι πολλά από τα 1.000 ακίνητα που, σύμφωνα με το Μνημόνιο, έχουν ή επίκειται να μεταβιβαστούν στο Ταμείο μέσα στο 2013. Τέτοια για παράδειγμα είναι το βασιλικό κτήμα στο Τατόι, η έκταση 500 στρεμμάτων δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, παραθαλάσσιες περιοχές στη Χαλκιδική, αλλά και ομάδες ακινήτων που ανήκουν σε υπουργεία όπως των Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικής Αμυνας, σε ΟΤΑ, οργανισμούς κ.ά. Το σχέδιο τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι το 2012 κι έχει ως μίνιμουμ στόχο έσοδα 1 δισ. ευρώ, αλλά θεωρείται ότι δύσκολα θα ξεκινήσει πριν από τον Νοέμβριο.

Το σκεπτικό του είναι απλό: εκδίδονται ομόλογα που αντανακλούν τα έσοδα από την αξιοποίηση επιλεγμένων ακινήτων τα οποία εν συνεχεία πωλούνται σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το ακριβές μοντέλο θα προέλθει από μελέτη βιωσιμότητας που εκπονεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ύστερα από συνεννόηση με την κυβέρνηση, και η οποία θα περιγράφει τα πιθανά έσοδα, τη δομή της τιτλοποίησης, τη μορφή που θα πρέπει να έχουν τα πακέτα ακινήτων κ.ο.κ. Εδώ και καιρό το Ταμείο έχει προσεγγίσει ξένες τράπεζες που δεσμεύθηκαν ότι θα διερευνήσουν τυχόν ενδιαφέρον από τους πελάτες που εκπροσωπούν.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, το ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε στην τρόικα συνοπτικά αποκρατικοποιήσεις – κλειδιά του ελληνικού προγράμματος που επισπεύδονται, ενώ εκτενής αναφορά έγινε για τη ΔΕΗ. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να μάθουν πού βρίσκεται η προετοιμασία της πρώτης φάσης ιδιωτικοποίησής της που αφορά την πώληση των δικτύων ηλεκτρισμού, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο ο διαγωνισμός επιδιώκεται να προκηρυχθεί εντός του έτους.