Το τηλεφώνημα που δέχτηκε το περασμένο Σάββατο υψηλόβαθμος έλληνας αξιωματούχος ήταν από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, Ματίας Μορς.

«Σας ζητούμε να αλλάξετε τον όρο στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ ώστε το Δημόσιο να μην πουλήσει το ποσοστό του 31%! Δεν θέλουμε ο ΔΕΣΦΑ να περάσει σε χέρια Ρώσων», ήταν τα λόγια του.

Το επιχείρημά του; Ο φόβος της Κομισιόν ότι ο ΔΕΣΦΑ θα περάσει στα χέρια της ρωσικής Sintez, που μέχρι και εκείνη τη στιγμή οι πληροφορίες την ήθελαν να καταθέτει προσφορά και την οποία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θεωρούν… παρακλάδι της Gazprom.

Συμπτωματικά, η ελληνική πλευρά έμαθε ότι η Gazprom δεν θα καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΠΑ όχι από την ίδια αλλά από τη… Sintez. Οταν άνθρωπος της τελευταίας επικοινώνησε το πρωί της Δευτέρας με έλληνες αξιωματούχους για να τους πει πως η εταιρεία δεν θα κατέβει στον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ, τους ενημέρωσε πως υπάρχει… γραμμή από το Κρεμλίνο να μην κατέβει ούτε η Gazprom για τη ΔΕΠΑ.

Στο παρά ένα όμως του διαγωνισμού ο Μορς ζήτησε τηλεφωνικά και άλλες αλλαγές. Οπως να αλλάξει ο όρος της προκήρυξης για τη ΔΕΠΑ και να εξαιρεθεί από την πώλησή της η συμμετοχή 50% που έχει στην εταιρεία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (IGB)!

Το επιχείρημα; Οτι αν η ΔΕΠΑ κατέληγε στα χέρια της Gazprom, τότε οι Ρώσοι θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την είσοδο στον IGB φυσικού αερίου από τρίτες χώρες, π.χ. από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο αγωγός IGB έχει σχεδιαστεί για να τροφοδοτεί μέσω της Ελλάδας τη Βουλγαρία και αργότερα τη Ρουμανία με φυσικό αέριο από τρίτες πηγές, πέραν της ρωσικής. Αυτό σημαίνει ότι ο IGB θα ενώνεται με τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα, για να τροφοδοτεί με αζερικό αέριο τις αγορές των Βαλκανίων που σήμερα εξαρτώνται αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο.

Οπως ήταν φυσικό, η ελληνική πλευρά απάντησε στον Ματίας Μορς πως αυτά που ζητάει η Κομισιόν «δεν γίνονται, δύο μάλιστα ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την κατάθεση των προσφορών»!

Τα προαναφερόμενα επιβεβαιώνουν ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρξε ανοιχτή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον διαγωνισμό, παρά την επίμονη άρνηση και χθες των Βρυξελλών ότι η Κομισιόν ουδέποτε ενεπλάκη καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση. Η συνέχεια είναι λίγο – πολύ είναι γνωστή.

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ. Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι το ραντεβού που είχε πριν από περίπου μία εβδομάδα αντιπροσωπεία της Gazprom στις Βρυξέλλες με στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα στελέχη της ρωσικής εταιρείας έθεσαν στον συνομιλητή τους το εξής ερώτημα: «Η εξαγορά της ΔΕΠΑ θα αντιμετωπιστεί μεμονωμένα ή πακέτο με τα υπόλοιπα θέματα που εξετάζει η Κομισιόν για την Gazprom;».

«Θα εξεταστούν όλα συνολικά», ήταν η απάντηση που πήραν. Ο κοινοτικός αξιωματούχος ενημέρωσε τη ρωσική αντιπροσωπεία πως τυχόν απόκτηση της ΔΕΠΑ θα αποτελέσει μέρος του φακέλου της έρευνας που διεξάγει από τον Σεπτέμβριο του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον έλεγχο των τιμών και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Gazprom σε μία σειρά από ευρωπαϊκές αγορές όπως Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Λετονία, για τις μονοπωλιακές πρακτικές που ακολουθεί στις χώρες αυτές, κ.λπ.

Προκειμένου να προσθέσουν ακόμη έναν πονοκέφαλο οι Ρώσοι ζύγισαν τα υπέρ και τα κατά και αποφάσισαν να μην κατέβουν στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ. Αυτή είναι η πραγματική αιτία που η Gazprom δεν κατέθεσε προσφορά και όχι τα περί μη επαρκών εγγυήσεων για τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ, όπως υποστήριξε στην ανακοίνωση της Δευτέρας η ρωσική εταιρεία. Παρ’ όλα αυτά, και χθες η Κομισιόν διά στόματος του Αντουάν Κολομπανί, εκπροσώπου Τύπου του αντιπροέδρου της (και αρμόδιου για θέματα Ανταγωνισμού) Χοακίν Αλμούνια, διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι Βρυξέλλες είχαν εμπλοκή στη διαδικασία ή επαφές με την Gazprom για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Διαβάζοντας μάλιστα προσεκτικά κάποιος την προχθεσινή ανακοίνωση των Ρώσων θα διαπιστώσει πως παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατονομάζεται, εν τούτοις η ανάμειξή της υπονοείται. «Ολες οι διαδικασίες εξαγοράς μετά το κλείσιμο του διαγωνισμού ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη ένα έτος», ανέφερε κάπου στη μέση της ανακοίνωσής της η Gazprom, φράση που παραπέμπει ευθέως στον εξονυχιστικό έλεγχο που επρόκειτο να ακολουθήσει από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Η ΜΠΛΟΦΑ. Τελικά ποιοι έχασαν από το ναυάγιο του διαγωνισμού; Σίγουρα όχι οι Ρώσοι, λένε στελέχη της αγοράς που κάνουν και μια άλλη «ανάγνωση». Εκτιμούν ότι η κατάθεση προ μηνών της πολύ δελεαστικής ενδεικτικής προσφοράς 765 εκατ. ευρώ από τους Ρώσους λειτούργησε και σαν μεγάλη μπλόφα από πλευράς τους. Μπροστά στο παχυλό τίμημα οι ανταγωνιστές τους αποθαρρύνθηκαν και οι Ρώσοι έμειναν μόνοι τους να διαπραγματεύονται, θέτοντας παράλογους όρους. Τι πέτυχαν με τον τρόπο αυτό; Χωρίς να αποκτήσουν τη ΔΕΠΑ λόγω του βέτο της Κομισιόν, εν τούτοις με την τακτική τους κράτησαν δεμένη στο άρμα τους τη μικρή αλλά προσοδοφόρο ελληνική αγορά, όπου πωλούν 30% ακριβότερα από ό,τι στις λοιπές ευρωπαϊκές. Το παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Νούμερο 2 της Gazprom, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αλεξάντερ Μεντβέντεφ. «Οταν πουλάς ακριβότερα κατά 30% σε μια χώρα, ακόμη και ένα τίμημα 765 εκατ. ευρώ το αποσβένεις μέσα σε τρία χρόνια», λέει άνθρωπος του χώρου.