Δύο από τα τέσσερα σχήματα που είχαν αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον, θα «κονταροχτυπηθούν» τελικά για την εξαγορά του 51% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Πρόκειται για την κοινοπραξία της γαλλικής SUEZ Environment SAS με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, που θα «αναμετρηθεί» με την κοινοπραξία που αποτελείται από την MEKOROT Development and Enterprise Ltd (η κρατική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ), την Γ. Αποστολόπουλος A.E. Συμμετοχών (μετόχου του Ιατρικού Αθηνών), την ολλανδική MIYA Water Projects Netherlands BV και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ABETE.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ενέκρινε τη συμμετοχή των δύο αυτών σχημάτων στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου (51%).

«Κόπηκαν» η προσφορά του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και εκείνη της Κίνησης 136 (πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ).

Υπενθυμίζεται ότι την αντίθεσή του στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, αλλά και την επιθυμία του να διεξαχθεί δημοψήφισμα, με το οποίο θα κληθούν οι Θεσσαλονικείς να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι με την ιδιωτικοποίηση, έχει εκφράσει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει προτείνει η διαχείριση του νερού να γίνεται από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως σε όλη την Ευρώπη εγκαταλείπεται πλέον η ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση του νερού.

Σχετικά πάντως με τις αντιδράσεις που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη για το συγκεκριμένο διαγωνισμό, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν πως παραχωρείται η διαχείριση και η εκμετάλλευση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και όχι πάγια της ΕΥΑΘ.

Τονίζουν επίσης ότι στη σύμβαση παραχώρησης θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει ο πλειοδότης, καθώς επίσης ότι θα εποπτεύεται από τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.

Προκήρυξη για Εγνατία, Ξενία

Παράλληλα, εγκρίθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την 30ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, όσο και των κάθετων οδικών αξόνων που ξεκινούν από τους ανισόπεδος κόμβος Καστοριάς (Δυτικής Σιάτιστας), Κορομηλιάς, Ιεροπηγής και Λαγκαδά / Σερρών καθώς και τα τμήματα που τη συνδέουν με τους μεθοριακούς σταθμούς Κρυσταλλοπηγής, Προμαχώνα και Ευζώνων.