Την απόφαση της κυβέρνησης για την πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την 1η Ιανουαρίου 2014, καθώς και την εντός του τρέχοντος έτους έκδοση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, επιβεβαίωσε σήμερα, Πέμπτη, ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία αποτελεί πλέον νομοθετημένη υποχρέωση (ν.4093/2012), τόνισε ότι «εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ανασχεδιασμού των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης, για μια βιώσιμη Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης».

Το Πρόγραμμα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι μια πολύ σημαντική τομή που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πεδίο των οργανωμένων πολιτικών κοινωνικής προστασίας, σημειώνει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, θα ξεκινήσει πιλοτικά την 1η Ιανουαρίου 2014 σε 2 περιοχές της χώρας, με συγκεκριμένα δυσμενή χαρακτηριστικά, ενώ αναμένεται η γενίκευση της εφαρμογής του μόλις ολοκληρωθεί η πιλοτική φάση.

Υπενθυμίζεται ότι στην υπό έκδοση ΚΥΑ θα καθορίζονται τα εξής:

• Οι δικαιούχοι για ένταξη στο πρόγραμμα.

• Η βάση υπολογισμού και το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για κάθε άτομο ή οικογένεια.

• Οι διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα και καταβολής της παροχής ως διαφοράς μεταξύ του πραγματικού εισοδήματος και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

• Οι αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και η επιλογή των δύο περιοχών της Επικρατείας όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το Πρόγραμμα.