Τέλος στην κακοδιαχείριση και τις αυθαιρεσίες που έχουν καταστήσει για δεκαετίες έρμαια επιτηδείων εθνικά κληροδοτήματα και σχολάζουσες κληρονομιές επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με νομοσχέδιο που έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Με το νομοσχέδιο «Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών και λοιπές διατάξεις» γίνεται πιο αποτελεσματική η καταγραφή, εκκαθάριση και διοίκηση των περιουσιών, καθώς καθιερώνεται ηλεκτρονικό Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών και Μητρώο Σχολαζουσών Κληρονομιών. Πρέπει να τονισθεί πως σήμερα υπάρχουν καταγεγραμμένα 2.500 ιδρύματα και κληροδοτήματα, 3.000 σχολάζουσες κληρονομιές, ενώ 5.500 κοινωφελείς περιουσίες βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Με τις νέες διατάξεις καθιερώνονται τακτικοί έλεγχοι όλων εν γένει των κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών σε ετήσια βάση και για τον λόγο αυτόν επιστρατεύονται για πρώτη φορά ελεγκτικά γραφεία αλλά και η Οικονομική Επιθεώρηση (σε περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνονται ατασθαλίες). Ακόμη, οργανώνεται Μητρώο προσώπων, φυσικών και νομικών, τα οποία θα έχουν την υποδομή και την τεχνογνωσία να ασκούν καθήκοντα εκκαθαριστών, εκτελεστών, διοικητών και διαχειριστών των κοινωφελών περιουσιών καθώς και κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών. Στο Μητρώο αυτό θα εγγράφονται με αίτησή τους δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές και φοροτεχνικοί, απόφοιτοι ανώτατων σχολών με πενταετή τουλάχιστον εμπειρία, αλλά και επιχειρήσεις των κλάδων νομικών, οικονομικών ή ελεγκτικών υπηρεσιών.

Για περιουσίες των οποίων η αξία υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ θα ορίζεται ως εκκαθαριστής, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς ή εκτελεστής διαθήκης αποκλειστικά νομικό πρόσωπο. Η αμοιβή των ελεγκτικών γραφείων θα καταβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών και η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τις κοινωφελείς περιουσίες. Για την αντιμετώπιση μάλιστα των κοινωφελών περιουσιών θα επιβάλλεται ετήσια παρακράτηση 0,50% εις βάρος των εσόδων τους.

Τέλος, το νέο πλαίσιο επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες κυμαίνονται από χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ σε όσους δεν παρέχουν τα προβλεπόμενα στοιχεία της διαχείρισης των περιουσιών μέχρι και ποινικές κυρώσεις (εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία) σε περιπτώσεις υπεξαίρεσης ή παράβασης καθήκοντος.