Ολη τη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών από 48 έως και 100 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, προβλέπουν δύο υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση. Πρόκειται για τη νέα αρχή και την πάγια ρύθμιση των οφειλών. Η όλη διαδικασία πάντως συνοδεύεται από γραφειοκρατικές διαδικασίες για οφειλέτες άνω των 5.000 ευρώ. Toνίζεται ότι όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα απολέσουν τις όποιες διευκολύνσεις είχαν από προηγούμενες ρυθμίσεις. Η νέα ρύθμιση των έως και 48 δόσεων αφορά τις υποχρεώσεις προς τα Ταμεία έως τις 31.12.2012. Ο οφειλέτης για να κάνει χρήση των νέων διατάξεων αποπληρωμής ασφαλιστικών εισφορών παλαιότερων χρόνων πρέπει, αρχικώς, να εξοφλήσει τις οφειλές του 2013 μέσω της πάγιας ρύθμισης και στη συνέχεια να κάνει αίτηση για την ένταξη των παλαιότερων οφειλών.

Νεα αρχή. Οι οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση είναι:

nΚαθυστερούμενες έως τις 31.12.2012 οφειλές μετά των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί, με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών.

Μπορούν να υπαχθούν έπειτα από επιλογή του οφειλέτη:

n Καθυστερούμενες οφειλές έως τις 31.12.2012, οι οποίες τελούν σε αναστολή είσπραξης.

n Καθυστερούμενες έως και τις 31.12.2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον επιλεγεί πρόγραμμα ρύθμισης με μικρότερο ή ίσο αριθμό δόσεων με τον μεγαλύτερο αριθμό των εναπομεινασών δόσεων των υπαγόμενων ρυθμίσεων και με την προϋπόθεση ότι ο ανώτατος αριθμός δόσεων δεν υπερβαίνει τις 48 και δεν επεκτείνεται πέραν της 30ής Ιουνίου 2017. Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση επέρχεται απώλεια των διευκολύνσεων των προηγούμενων ρυθμίσεων.

Εξαιρούνται και δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί κατ’ αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Ο οφειλέτης βεβαιώνει με υπεύθυνη δήλωσή του ότι δεν έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα και δεν έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

Κατ’ εξαίρεση, για φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για οφειλές έως 5.000 ευρώ, εφόσον δηλώσουν αδυναμία εξόφλησης της οφειλής εφάπαξ ή σε 48 δόσεις, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται βάσει του εισοδήματός τους, με μέγιστο αριθμό δόσεων τις 100 ή ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ, αποκλειόμενοι του ευεργετήματος των αντίστοιχων εκπτώσεων επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και άλλων επιβαρύνσεων.

Η αίτηση υπαγωγής δύναται να υποβληθεί άπαξ στις αρμόδιες υπηρεσίες σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Η διάρκεια του διακανονισμού δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν της 30.6.2017.

β) Καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1.1.2013 και εφεξής.

γ) Οσοι οφείλουν εισφορές από την 1.1.2013 εφόσον καταβάλουν τις οφειλές αυτές πριν από την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να αποδεικνύεται η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού, σύμφωνα με τα υποβαλλόμενα στοιχεία.

Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις εκ του νόμου δηλώσεις ασφάλισης μισθωτών της τελευταίας πενταετίας.

ΠΑΓΙΑ ρύθμιση οφειλών. Οι οφειλές που υπάγονται στην πάγια ρύθμιση είναι:

n Καθυστερούμενες οφειλές μετά των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και άλλων επιβαρύνσεων έως την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής οφειλών οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής τους.

n Κατόπιν επιλογής του οφειλέτη και οι καθυστερούμενες έως την ημερομηνία καταβολής της αίτησης υπαγωγής οφειλές, οι οποίες τελούν σε αναστολή είσπραξης.

Εξαιρούνται και δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί κατ’ αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Ο οφειλέτης δηλώνει με υπεύθυνη δήλωσή του ότι δεν έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα και δεν έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

Οι υπαγόμενες στη ρύθμιση οφειλές ρυθμίζονται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με κεφαλαιοποίηση τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να αποδεικνύεται η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού, σύμφωνα με τα υποβαλλόμενα στοιχεία.

Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις εκ του νόμου δηλώσεις ασφάλισης μισθωτών της τελευταίας πενταετίας.

Οι οφειλέτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υποβάλλουν με την υποβολή της αίτησης υπαγωγής:

Για ποσά άνω των 5.000 και έως 50.000 ευρώ υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 στην οποία δηλώνονται λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη (κινητές αξίες και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ή το ετήσιο εισόδημα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί (ΙΒΝ), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους. Για ποσά οφειλών άνω των 50.000 ευρώ ο οφειλέτης, επιπλέον των προαναφερθέντων δικαιολογητικών, προσκομίζει βεβαίωση που υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων και των άλλων δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.