Στην ιστοσελίδα www.voucher.gov.gr αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών» μόλις 24 ώρες μετά τη λήξη της υποβολής αιτήσεων, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας.

Το πρόγραμμα απευθύνονταν σε 35.000 άνεργους νέους και αφορούσε, τόσο σε θεωρητική κατάρτιση, όσο και σε πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.Ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής έφτασε τις 126.520 και η μοριοδότηση και η έκδοση των αποτελεσμάτων, έγινε μέσω πληροφοριακού συστήματος, εξασφαλίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο, τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας. Ο αριθμός των αιτήσεων για τους αποφοίτους Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έφτασε τις 76.276.

Διαμαρτυρία της ΓΣΕΕ

Ο αριθμός των αιτήσεων για τους αποφοίτους Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης έφτασε τις 50.244.Διαπιστώνεται ότι στην Περιφέρεια Αττικής υπεβλήθησαν οι περισσότερες αιτήσεις, ακολουθούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και τελευταία σε αριθμό αιτήσεων είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει τις γενικευμένες πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που αναπτύχθηκαν από παρόχους κατάρτισης στο πλαίσιο της Πρόσκλησης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για ανέργους έως 29 ετών» με συνέπεια τη «στρέβλωση» των όρων υλοποίησής της και «θύματα» χιλιάδες άνεργους νέους.

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη μερίδα των παρόχων κατάρτισης επιδόθηκε στη συστηματική παραπληροφόρηση των ανέργων υποστηρίζοντας ότι μόνο μέσω αυτών μπορούν να αιτηθούν τη σχετική συμμετοχή τους, ενώ παρουσιάστηκαν ως δήθεν «μεσολαβητές» για την επιτυχή έκβαση της υποψηφιότητάς τους.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα προσωπικά δεδομένα των ανέργων, υπέβαλλαν ηλεκτρονικά την αίτηση για λογαριασμό τους, και σκοπίμως παρέλειψαν να τους γνωστοποιήσουν το μοναδικό κωδικό Κ.Α.Υ.Α.Σ. (Κωδικός Αριθμού Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής). Κατά τη ΓΣΕΕ κατ΄αυτό τον τρόπο διαμορφώθηκε ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας» των ανέργων και επιχειρήθηκε η χειραγώγησή τους με την παραβίαση του προβλεπόμενου δικαιώματός τους να επιλέγουν ελεύθερα τόσο τον πάροχο όσο και το Πρόγραμμα Κατάρτισης με γνώμονα την αξιολόγηση της προσφερόμενης ποιότητας, τις ιδιαίτερες ανάγκες και την εξειδίκευσή τους, τις δυνατότητες και τις προσδοκίες τους.