Τον μύθο του φορολογούμενου στο Βορρά που πληρώνει τη διάσωση χωρών του Νότου, λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη καταρρίπτει οικονομική ανάλυση που δημοσιεύει σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει, οι φορολογούμενοι του Βορρά δεν ξόδεψαν ούτε ένα σεντ για τη διάσωση των χωρών του Νότου αντίθετα, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας αποταμίευσαν δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στην πτώση των επιτοκίων δανεισμού τους.

Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Allianz μόνο η Γερμανία στη διετία 2010-2012 κέρδισε 10,2 δισ. ευρώ από την πτώση των επιτοκίων στα δεκαετή ομόλογα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει τοReuters για προεκλογικούς λόγους έχει προωθηθεί η ιδέα του σκληρά εργαζόμενου φορολογούμενου του Βορρά που καλείται να πληρώσει τις απερισκεψίες και τα λάθη των κυβερνήσεων του Νότου.

«Η Φινλανδία επωφελήθηκε, απρόβλεπτα από την κρίση στην ευρωζώνη» παραδέχεται, τώρα, ο επικεφαλής του γραφείου των διεθνών και ευρωπαϊκώνσχέσεων του υπουργείου Οικονομικών στο Ελσίνκι, Μάρτι Σάλμι.

«Δεν χάσαμε ούτε ένα σεντ μέχρι σήμερα. Οτι ισχύει για τη Γερμανία ισχύει και για τη Φινλανδία» τόνισε.

Τα οφέλη για τη Γερμανία αναγνωρίζονται από τα κυβερνητικά της στελέχη αλλά οι πολιτικοί εξακολουθούν να κινδυνολογούν μιλώντας για ενδεχόμενη επιβάρυνση των φορολογουμένων από τα πακέτα διάσωσης, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, πέραν της μελέτης της Allianz για τα κέρδη που αποκόμισε από την κρίση το Βερολίνο, άλλη μία μελέτη του Οικονομικού Ινστιτούτου IfW δείχνει ότι η Γερμανία κέρδισε 8,6 δισ. ευρώ το 2011 λόγω των χαμηλών επιτοκίων τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις προτιμήσεις των επενδυτών στα ομόλογά της.

Το συνολικό κέρδος για τη Γερμανία υπολογίζεται στην τριετία στα 67 δισ. ευρώ ενώ ανάλογα αν και μικρότερα κέρδη είχαν και έχουν σύμφωνα με το Reuters: Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία και Γαλλία.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν το γεγονός ότι ενώ οι χώρες του Βορρά επωφελούνται από την κρίση χρέους των χωρών του Νότου δεν αναδιανέμουν σε αυτές τα κέρδη τους ενώ «τροφοδοτούν» για πολιτικούς λόγους και σκοπιμότητες το «μύθο» των φορολογούμενων του Βορρά που από τις «οικονομίες του διασώζει τον σπάταλο του Νότου».

Ο μόνος κίνδυνος για το Βορρά σύμφωνα με τοReuters θα ήταν μία ενδεχόμενη χρεοκοπία ή έξοδος από το ευρώ.

Ομως, όπως αναφέρει Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία έχουν διαφύγει του κινδύνου ενώ η Ελλάδα «δεν τα πάει άσχημα προς το παρόν και ενδέχεται να βελτιωθεί περισσότερο από όσο περιμέναμε» επισημαίνεται στο Reuters από στέλεχος της Κομισιόν.

«Ακόμα κι αν χρειαστεί να διαγράψουμε και 1 δισ. ευρώ από το χρέος της Ελλάδας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια και πάλι θα έχουμε βγει κερδισμένοι» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Μάρτι Σάλμι, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας.