Από παράταση σε παράταση πηγαίνει η καταληκτική προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ, που χθες πήρε και νέα αναβολή από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, και μετατέθηκε για τις 20 Μάιου.

Είχε προηγηθεί αίτημα της Gazprom, «εργατο-θρησκευτικού» χαρακτήρα που ζητούσε παράταση μέχρι να ολοκληρωθούν οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς και του ορθόδοξου Πάσχα, επειδή όπως υποστηρίζει στο διάστημα αυτό δεν λειτουργεί τίποτα στη Ρωσία.

Αίτημα για παράταση φέρονται να υπέβαλαν και άλλοι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό προκειμένου να τους δοθεί χρόνος ώστε να αξιολογήσουν τις αλλαγές που έχει κάνει το Ταμείο στη σύμβαση πώλησης, προσθέτοντας ή αφαιρώντας κάποια σημεία, έπειτα από αιτήματα της Gazprom.

Η νέα παράταση αποκαλύπτει πως τίποτα δεν έχει κλείσει γύρω από τη ΔΕΠΑ, παρʼ ότι η εντύπωση που καλλιεργείται είναι ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να επισπευτεί ο διαγωνισμός.

Μετά την χθεσινή θετική έκβαση με τον ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ για την επίτευξη του στόχου των 2,6 δισ. ευρώ φέτος από έσοδα αποκρατικοποιήσεων.

Η εγγυητική, η ρήτρα δραχμής, και τα χρέη

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι της Gazprom που επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ για να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση θα μειώσει στο ελάχιστο την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης και θα απαλείψει τον όρο παρακράτησης χρημάτων εφόσον δεν ολοκληρωθεί η εξαγορά, υπέβαλαν και σειρά άλλων αιτημάτων.

Μεταξύ αυτών, να μπει «ρήτρα δραχμής» στη σύμβαση (δηλαδή να ακυρωθεί η συμφωνία σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος), να μπορεί να πουλήσει πίσω τη ΔΕΠΑ στο Δημόσιο η Gazprom αν αυξηθούν οι φόροι του φυσικού αερίου, αλλά και να διασφαλιστούν με εγγύηση του Δημοσίου τα χρέη ύψους 600 εκατ. ευρώ κυρίως των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών και άλλων επιχειρήσεων προς τη ΔΕΠΑ.

Ειδικά ο όρος για την εγγύηση των χρεών φαίνεται να αποτελεί προς το παρόν και το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση. Κύκλοι του Ταμείου παραδέχονται πως δεν αποκλείεται να επηρεάσει ακόμη και το τελικό τίμημα που θα προσφέρουν οι Ρώσοι (σσ. 900 εκατ. ευρώ ήταν η μη δεσμευτική προσφορά), και το οποίο αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλότερο.

Εκτός πάντως από κάποια εύλογα ρωσικά αιτήματα, το Ταμείο δεν αναμένεται να ικανοποιήσει και τα 20 που περιελάμβανε η λίστα που του παρέδωσε η Gazprom.

Για παράδειγμα η ελληνική πλευρά συνεχίζει να επιμένει πως πρέπει να παρακρατεί το Δημόσιο κάποιο «penalty» εφόσον δεν κατακυρωθεί στον ανάδοχο ο διαγωνισμός (π.χ. έπειτα από παρέμβαση της Κομισιόν). Επίσης διαφωνεί με το ρωσικό αίτημα να επιβληθεί ρήτρα ότι θα ακυρωθεί η πώληση αν αλλάξει το νόμισμα της χώρας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αποφάσισε χθες το Ταμείο να δώσει την τρίτη συνεχόμενη παράταση (29 Απριλίου και 10 Μάιου, οι δύο προηγούμενες) για την κατάθεση των τελικών δεσμευτικών προσφορών.