Την αισιοδοξία του για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα εκφράζει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

«Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε παραμένουν μεγάλες. Ωστόσο, έπειτα από αρκετό καιρό, διαγράφονται οι πρώτες θετικές ενδείξεις που δημιουργούν προσδοκίες για την αναστροφή της κατάστασης. Η θεαματική βελτίωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, η μείωση των ελλειμμάτων, η προοπτική να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα στη δημοσιονομική διαχείριση αποτελούν ενθαρρυντικές εξελίξεις», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην »Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Σάλλας.

Αναφερόμενος γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Σάλλας επισημαίνει ότι «το σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού συστήματος και όλες οι συστημικές τράπεζες να επιτελέσουμε με επάρκεια τον κρίσιμο ρόλο μας που δεν είναι άλλος από την χρηματοδότηση της αγοράς. Προτεραιότητα μας, λοιπόν, είναι οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας».

Ερωτηθείς σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Πειραιώς ο κ. Σάλλας αναφέρει: «Το ελάχιστο ποσό που πρέπει να συγκεντρώσουμε στο πλαίσιο της ιδιωτικής συμμετοχής είναι 519 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει ήδη υπερκαλυφθεί καθώς στην αύξηση κεφαλαίου θα μετέχουν με 400 εκ. ευρώ ο πορτογαλικός όμιλος BCP και με 170 εκ. ευρώ η Societe Generale. Κατά συνέπεια έχουμε καλύψει το ελάχιστο όριο της ιδιωτικής συμμετοχής, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο να διατηρηθεί ιδιωτικός ό όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Επόμενος επιτεύξιμος στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων, συνολικά, να μην υπολείπεται των 733 εκ. ευρώ ώστε η τράπεζα να μην επιβαρυνθεί με το κόστος των μετατρέψιμων ομολογιών».

Ο κ. Σάλλας αναφέρει επίσης ότι το μερίδιο της Τράπεζας Πειραιώς στην εγχώρια τραπεζική αγορά είναι τέτοιο που δεν χρειάζεται πλέον να διευρυνθεί μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. «Στόχος μας είναι εντός δώδεκα μηνών και οι έξι τράπεζες που αποκτήθηκαν να λειτουργήσουν ως ενιαίος οργανισμός υπό την επωνυμία Τράπεζα Πειραιώς. Ήδη θα έχουμε την πλήρη ενσωμάτωση της πρώην Αγροτικής μέσα στον Ιούνιο. Εκτιμώ ότι όλα θα έχουν ολοκληρωθεί και με τις υπόλοιπες μέχρι τον Μάιο του 2014», αναφέρει ο κ. Σάλλας, επισημαίνοντας ότι «σε ότι αφορά το προσωπικό μας ο σχεδιασμός στηρίζεται σε προγράμματα που θα περιλαμβάνουν κίνητρα για οικειοθελή υποχώρηση, όποτε και όταν χρειαστεί».