Ανασφάλιστο είναι το 40,5% των εργαζομένων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ που παρουσιάστηκαν χθες και δείχνουν τις διαστάσεις που προσλαμβάνει η μαύρη εργασία στη χώρα μας. Τα στοιχεία-σοκ για τη μαύρη εργασία παρουσίασαν χθες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), μία ημέρα μετά την ανάδειξη της μεγάλης αυτής πληγής για τους εργαζομένους και τα ασφαλιστικά ταμεία από την Τράπεζα Πειραιώς, που ανακοίνωσε ότι στο εξής δεν θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις που έχουν ανασφάλιστους εργαζομένους προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η μαύρη εργασία στη χώρα μας, που συντηρείται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη ελεγκτικού δυναμικού, αποτελεί κύρια αιτία για τα τεράστια ελλείμματα του ΙΚΑ, το οποίο, όπως προειδοποίησαν χθες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οδηγείται σε κατάρρευση. Οι ίδιοι μάλιστα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει στο όνομα αυτών των ελλειμμάτων και νέο κούρεμα στις συντάξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος, σε 1.967 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν τον περασμένο Μάρτιο από την ΕΥΠΕΑ-ΙΚΑ το 40,5% των εργαζομένων ήταν ανασφάλιστοι. Εξάλλου –όπως τονίστηκε –η υπηρεσία ελέγχων του ΙΚΑ βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Οπως καταγγέλλει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Μάρκος Τούντας, οι ελεγκτές δέχονται επιθέσεις από εργοδότες, ακόμη και από τη Χρυσή Αυγή, παρότι οι έλεγχοι διεξάγονται παρουσία της Αστυνομίας. Σήμερα οι ελεγκτές δεν υπερβαίνουν τους 25 σε όλη την Ελλάδα και έχουν στη διάθεση τους μόνο τρία αυτοκίνητα, καθώς καταργήθηκε η καταβολή εξόδων για τη χρήση των Ι.Χ. τους. Και όλα αυτά σε μία κρίσιμη φάση για την αγορά, όπου «υπάρχουν εκατοντάδες Μανωλάδες σε όλη την Ελλάδα», όπως είπαν χαρακτηριστικά τα στελέχη της Υπηρεσίας.

Οπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη, η δανειοδότηση του ΙΚΑ προκειμένου νααντεπεξέλθειστημηνιαίακαταβολή των συντάξεων αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς. Για ακόμη μία φορά το ΙΚΑ θα καταφύγει αυτόν τον μήνα σε εσωτερικό δανεισμό ύψους 390 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων του Απριλίου.