Αυξάνεται ραγδαία η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα.Μόνο το 2012 περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2011 και 330% σε σχέση με το 2008.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έκθεση STAR της KPMG για το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα, που έδωσε στην δημοσιότητα η εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ.

Σύμφωνα με την έρευνα τα παράνομα τσιγάρα στην Ελλάδα το 2012 ανήλθαν στο 13,4% της κατανάλωσης από 10,1% το 2011, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία. Παράλληλα οι απώλειες για τα δημόσια ταμεία το 2012 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ υπολογίζονται στα 430 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία μέτρηση που έγινε το Σεπτέμβριο του 2012, έδειξε περαιτέρω αύξηση και τα τσιγάρα που δεν προορίζονταν για την εγχώρια αγορά έφτασαν στο 15,7% της κατανάλωσης.

Οι απολεσθέντες φόροι για το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παπαστράτος, υπολογίζονται σε 430 εκατ. ευρώ.

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα λεγόμενα illicit whites, δηλαδή «σήματα» τσιγάρων που διακινούνται αποκλειστικά στην παράνομη αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 2012 περίπου τα 6 από τα 10 παράνομα τσιγάρα που καταναλώνονται στη χώρα μας.

Στην ΕΕ, το 2012 καταναλώθηκαν 65,5 δισ. παράνομα τσιγάρα, μέγεθος που ξεπερνά τις νόμιμες αγορές της Γαλλίας και της Πορτογαλίας μαζί, με κύριες πηγές προέλευσης την Πολωνία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία, ενώ οι απώλειες φορολογικών εσόδων για τα κράτη μέλη ΕΕ εκτιμώνται σε 12,5 δισ. ευρώ.

Το νέο φαινόμενο στην ελληνική αγορά είναι η αύξηση του παράνομου χύμα καπνού που διακινείται κυρίως στις λαϊκές αγορές αλλά και στο διαδίκτυο. Εκτιμάται ότι με κάθε 10 τόνους παράνομου χύμα καπνού που διατίθεται στην αγορά, το ελληνικό δημόσιο έχει απώλειες φόρων ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Πάντως εκτός από την απώλεια εσόδων για το κράτος και τις εταιρείες τίθεται και θέμα δημόσιας υγείας από την διακίνηση και κατανάλωση παράνομων προϊόντων καπνού.

Σύμφωνα με εργαστηριακές αναλύσεις σε παραποιημένα προϊόντα καπνού έχουν βρεθεί μεταξύ άλλων τρίχες ζώων, φτερά και κομμάτια πλαστικού, καθώς τα προϊόντα αυτά δεν υπόκεινται σε κανέναν ποιοτικό έλεγχο και παράγονται σε χώρους που δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.