Ενδοκυβερνητική κόντρα προκαλεί το θέμα της απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές θέτοντας για άλλη μία φορά σε δοκιμασία τη συνοχή των κομμάτων της συμπολίτευσης. Χθες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται προαιρετικά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων κάτω των 250 τετραγωνικών μέτρων όλες τις Κυριακές του χρόνου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποκλείσει το ενδεχόμενο υπαναχώρησης στο θέμα αυτό. Εντονη όμως ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ: με ανακοίνωση του εισηγητή του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου Θάνου Μωραΐτη χαρακτήρισε «την εμμονή του υπουργείου για το θέμα ακατανόητη, επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική». Μάλιστα, επισημαίνει ότι για ακόμη μία φορά το υπουργείο αιφνιδιάζει φέρνοντας ξανά στην επικαιρότητα ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία. «Την ώρα που η ύφεση και ο τζίρος της αγοράςβρίσκονται στο βαθύτερο σημείο βαφτίζεται μεταρρύθμιση μια νεοφιλελεύθερη εμμονή, η οποία μπορεί να αποτελέσει το χαριστικό χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μωραΐτης. Την ίδια στιγμή στελέχη της ΔΗΜΑΡ δήλωναν ότι έχουν ήδη διαμηνύσει στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την επίμαχη ρύθμιση. Αναρωτιούνταν μάλιστα πώς είναι δυνατόν να επιμένει το υπουργείο Ανάπτυξης σε ένα μέτρο για το οποίο έχει εκδηλώσει την αντίθεσή του και το ΠΑΣΟΚ.

Χθες με δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς διευκρίνισε ότι η προωθούμενη ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στον νέο Αγορανομικό Κώδικα, είναι αυτή που είχε διατυπώσει η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο. «Αφορά τη λειτουργία 52 Κυριακές τον χρόνο για τα μικρά καταστήματα, κάτω των 250 τ.μ., με προαιρετική λειτουργία για όποιο κατάστημα θέλει. Για τα μεγάλα πολυκαταστήματα μιλάμε για επτά Κυριακές», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ. Το θέμα των Κυριακών αποτελεί κόκκινο πανί και για τους εμπόρους αλλά και για τους εργαζομένους που αντιδρούν εδώ και μήνες στις προωθούμενες ρυθμίσεις από την πλευρά του υπουργείου κατηγορώντας το ότι κλείνει τα αυτιά του στις προτάσεις τους. Μάλιστα, χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σε δήλωση του αναφέρθηκε σε επιλεκτικές διαρροές από «κύκλους» ανώνυμων «υπευθύνων» που τις τελευταίες ημέρες επανέφεραν το θέμα των Κυριακών ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου να σταματήσει ο αποκλεισμός των θεσμοθετημένων φορέων της αγοράς από τις συζητήσεις.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ενστάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου είχε διατυπώσει και η τρόικα προτείνοντας ότι θα πρέπει να ανοίγουν όλα τα καταστήματα (μικρά και μεγάλα) μόνο 10 Κυριακές.

Το επιχείρημα του υπουργείου είναι ότι η απελευθέρωση αυτή δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στους μικρούς εμπόρους καθώς μόνο για αυτούς θα ισχύει η απελευθέρωση, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το μέτρο είναι προαιρετικό και ότι κάθε έμπορος θα κρίνει ο ίδιος εάν τον συμφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει τη λειτουργία όλες τις Κυριακές για τα εμπορικά καταστήματα έως 250 τ.μ., ενώ όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν 7 Κυριακές τον χρόνο και συγκεκριμένα: δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων, την Κυριακή των Βαΐων και την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των εκπτώσεων που καθιερώνεται να γίνονται σε τέσσερις περιόδους (χειμερινές, θερινές, Μάιο και Νοέμβριο).