Επιστολή στον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου έστειλε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, προειδοποιώντας ότι η όποια διαδικασία για παύση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η επιστολή, κοινοποιείται επίσης σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Γράφω σε σχέση με τη πρόσφατα δημοσιεύματα για συζητήσεις στο κυπριακό κοινοβούλιο για έναρξη διαδικασίας παύσης του διοικητή Δημητριάδη», αναφέρει η επιστολή.

«Όπως γνωρίζετε, η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών είναι βασικός πυλώνας στο οικονομικό και θεσμικό υπόστρωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει ο κ. Ντράγκι και προσθέτει:

«Μία από τις εγγυήσεις της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών είναι η πρόνοια που υπάρχει στις Συνθήκες ότι οι διοικητές δεν μπορούν να παυτούν για λόγους πέραν αυτών που επιτρέπονται από το νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η εθνική νομοθεσία πρέπει να είναι συμβατή με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης …. Η νομοθεσία της ΕΕ προϋποθέτει μόνο δύο λόγους από παύση, συγκεκριμένα αν ο διοικητής δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για πλήρωση των καθηκόντων του ή αν είναι ένοχος για σοβαρά παραπτώματα».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισημαίνει πως «η έναρξη διαδικασίας για παύση είναι ένα πολύ σοβαρό βήμα, που μπορεί μόνο να γίνει αν υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί ότι ένας από τους λόγους για παύση που προνοεί η νομοθεσία της ΕΕ, υφίσταται».

«Αντιλαμβάνομαι, ότι αν ξεκινήσει, η διαδικασία για την παύση του διοικητή προβλέπεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τους Νόμους για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου».

Καταλήγοντας ο κ. Ντράγκι σημειώνει πως «όπως γνωρίζετε, απόφαση να απομακρυνθεί ένας διοικητής από τα καθήκοντά του, υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».