Υστέρηση εσόδων 351 εκατ. ευρώ υπό το βάρος μειωμένων εισπράξεων από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης αλλά και συνολικές επιστροφές φόρων της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού τα οποία παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η γενική εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι θετική. Στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκατ. ευρώ αντί για έλλειμμα 2,338 δις ευρώ και ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει έλλειμμα χαμηλότερο κατά 2,8 δις ευρώ έναντι του στόχου, στα 1,386 δις ευρώ ( αντί για 4,185 δις ευρώ).

«Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2013 δείχνουν ότι η Ελλάδα, με σκληρή δουλειά αλλά και υψηλό κοινωνικό κόστος, συνεχίζει την αναμφίβολα επώδυνη, αλλά αναγκαία, πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας» δήλωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι στο τρίμηνο:

Έσοδα. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων έσοδα ήταν 351 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο ( εισπράχθηκαν 10,872 δις ευρώ αντί για 11,223 δις ευρώ) αλλά με την προσθήκη 42 εκατ. ευρώ παραπάνω από ειδικά έσοδα από εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου καθώς και εξαιτίας των μειωμένων κατά 467 εκατ. ευρώ επιστροφών φόρου ( στο τρίμηνο οι επιστροφές θα έπρεπε να είναι 680 εκατ. ευρώ αντί για 213 εκατ. ευρώ) , συνολικά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένα κατά 158 εκατ. ευρώ ( έφτασαν τα 10,721 δις ευρώ αντί για 10,563 δις ευρώ).

Επιστροφές φόρων. Το πρώτο τρίμηνο οι νέες επιστροφές φόρων είναι χαμηλότερες από τους στόχους αλλά παράλληλα κατεβλήθησαν 570 εκατ. ευρώ εκκρεμών επιστροφών φόρου μετά και από πιέσεις της τρόικας.

Φόροι κατανάλωσης. Τα έσοδα από Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, υστερούν κατά 260 εκατ. ευρώ ή 7,3%, εκ των οποίων 126 εκατ. € προέρχονται από τον Φ.Π.Α. πετρελαιοειδών. Οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα ο Ε.Φ.Κ. καπνού, είναι χαμηλότερος κατά 144 εκατ. ευρώ και ο ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα είναι χαμηλότερος κατά 55 εκατ. ευρώ ή 5,1%.

Φόροι εισοδήματος. Το γεγονός ότι πληρώνονται σε περισσότερες δόσεις οι φόροι εισοδήματος δίνει ανάσα στον προϋπολογισμό, όπως άλλωστε και το γεγονός ότι εισπράττονται φόροι ακινήτων ( ΦΑΠ ) σε αντιδιαστολή με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι εισπράξεις από φόρους εισοδήματος είναι αυξημένες κατά 31 εκατ. ευρώ ή 1,5%, από τους φόρους περιουσίας, κατά 101 εκατ. ευρώ ή 16,6% και από τους έμμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 99 εκατ. ευρώ ή 75,8%, κυρίως λόγω καθυστερημένων πληρωμών Φ.Π.Α.

Δαπάνες . Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 13.714 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.824 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (15.538 εκατ. ευρώ). Με την υπερσυγκράτηση των δαπανών βελτιώνεται καταλυτικά η συνολική εικόνα του προϋπολογισμού.

Έλλειμμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 508 εκατ. ευρώ. Ο στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 2,3 δις ευρώ. Αντίστοιχα το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε. Διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,4 δις ευρώ. Ο στόχος ήταν για 4,2 δις ευρώ.