Η Ευρώπη υιοθετεί τις ίδιες οικονομικές πολιτικές λιτότητας που πλήττουν τις ζωές των ανθρώπων και οδήγησαν την Ιαπωνία σε 25 χρόνια «αργού θανάτου» της οικονομίας, κατάσταση από την οποία προσπαθεί τώρα να ξεφύγει το Τόκιο, εφαρμόζοντας όμως «επικίνδυνη» στρατηγική νομισματικής επέκτασης, προειδοποίησε ο Τζορτζ Σόρος (φωτογραφία επάνω).

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διπλασιάσει ουσιαστικά μέσα σε δύο χρόνια τα γιεν που βρίσκονται σε κυκλοφορία, ρίχνοντας στην οικονομία της χώρας 1,4 τρισ. δολ. σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό και να την οδηγήσει σε ανάπτυξη.

«Εάν υπάρχει απομόχλευση και αποπληθωριστικές συνθήκες τότε υπάρχει ανεργία και ανεκμετάλλευτα κεφάλαια. Οι άνθρωποι φοβούνται, φυλάνε τα χρήματά τους και τα βάζουν στα στρώματα αντί να τα επενδύουν», είπε ο Σόρος μιλώντας στο αμερικανικό κανάλι CNBC.

Οπως πιστεύει, «η Ιαπωνία προσπαθεί να ξεφύγει από 25 χρόνια αργού θανάτου (κατάσταση που δημιουργήθηκε) εξαιτίας της πολιτικής την οποία μόλις τώρα υιοθέτησε η Ευρώπη. Κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις –η Ιαπωνία προσπαθεί να ξεφύγει και η Ευρώπη τώρα βρίσκεται στην αρχή. Πιστεύω ότι είναι λάθος… ».

τα χρηματιστηρια. Η θεραπεία-σοκ από την Τράπεζα της Ιαπωνίας οδήγησε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών το Χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς όσοι έχουν κεφάλαια τώρα στρέφονται σε μετοχές, και σε νέα βουτιά το γιεν έναντι των υπολοίπων ισχυρών νομισμάτων, όπως το ευρώ και το δολάριο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούσαν πτωτική πορεία λόγω των ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και ιδιαίτερα της απασχόλησης.