Tο πρόγραμμα κινητικότητας στο δημόσιο και η διατήρηση η μη του ΕΕΤΗΔΕ, γνωστού και ως χαρατσιού της ΔΕΗ, παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια που απασχόλησαν τις τρεις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε το οικονομικό επιτελείο υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το τελευταίο διήμερο.

Η τελευταία στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας Ματιας Μορς, Πολ Τομσεν και Κλαους Μαζουχ φτάνουν στην Αθήνα την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη το πρωί έχει κλειστεί το πρώτο ραντεβού τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες ως τις 12 Απριλίου, που είναι προγραμματισμένο Eurogroup, ώστε να αποφασιστεί τότε η εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν, συνολικού ύψους 6,8 δισ ευρώ.

Στουρνάρας: «Ολα προχωρούν κανονικά»

Αποχωρώντας από την απογευματινή σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι ουσιαστικά τελείωσε η σύσκεψη που ξεκίνησε την Πέμπτη το απόγευμα.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με την ετοιμότητα της κυβέρνησης ενόψει της επίσκεψης της τρόικας απάντησε πως όλα προχωρούν κανονικά.

Οι εκκρεμότητες

Ο προϋπολογισμός και τα έσοδα, η τρύπα στα Ταμεία, το χαράτσι της ΔΕΗ και φυσικά η κινητικότητα στο Δημόσιο είναι μεταξύ των κρίσιμων ζητημάτων που πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου η τρόικα να δώσει το «πράσινο φως» για την έγκριση των δόσεων.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν με τον Αντώνη Σαμαρά να θέλει τα πάντα να έχουν τελειώσει στις 12 Απριλίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το άτυπο Eurogroup της Ιρλανδίας, ώστε να εγκριθεί η αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης Μαρτίου και, παράλληλα, να ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή εκταμίευση των περίπου 6 δισ. ευρώ που έχει να λαμβάνει η Ελλάδα με την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Στην πρωινή σύσκεψη του Α. Σαμαρά με τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, εξετάστηκε η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των συγχωνεύσεων των τραπεζικών ομίλων που πλέον είναι τρεις.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.