Τον δρόμο για επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής φόρου σε χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα στα οποία το Δημόσιο χρωστά 643 εκατ. ευρώ ανοίγει εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη προς τις εφορίες. Με την εγκύκλιο επιχειρείται ξεμπλοκάρισμα των εκκρεμών επιστροφών φόρου που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (8,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου), καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο προϊστάμενοι εφοριών να μπλοκάρουν τις διαδικασίες προκειμένου να εμφανιστεί τεχνητά ότι επιτυγχάνουν τους μηνιαίους στόχους εσόδων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν στις εφορίες για φορολογούμενους για τους οποίους έχει εκδοθεί το ΑΦΕΚ:

– Αν ο δικαιούχος της επιστροφής έχει οφειλές προς το Δημόσιο το ΑΦΕΚ εξοφλείται συμψηφιστικά αυτεπαγγέλτως από τη ΔΟΥ.

– Αν ο δικαιούχος δεν έχει οφειλές προς το Δημόσιο ή υπολείπεται ποσό προς επιστροφή μετά τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό των οφειλών του, τότε, προκειμένου για ΑΦΕΚ επιστροφής κάτω των 300.000 ευρώ, αποστέλλεται σε αυτόν εντός δέκα ημερών από την εκκαθάριση του ΑΦΕΚ σχετική ειδοποίηση, προκειμένου να προσέλθει στη ΔΟΥ για την είσπραξη του ποσού προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά πληρωμής. Η αποπληρωμή γίνεται άμεσα, με εξαίρεση ενδεχόμενη πίστωση του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό η οποία γίνεται το αργότερο μέσα σε πέντε ημέρες από την προσκόμιση των δικαιολογητικών.

– Προκειμένου για ΑΦΕΚ επιστροφής άνω των 300.000 ευρώ, για την πληρωμή των οποίων απαιτείται έγκριση από τον υπουργό Οικονομικών, η αποπληρωμή στους δικαιούχους των προς επιστροφή ποσών πραγματοποιείται εντός το πολύ δύο μηνών από την ημερομηνία εκκαθάρισης του ΑΦΕΚ.