Να κλείσουν όλα τα εκκρεμή θέματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ως τις 12 Απριλίου, έτσι ώστε το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για εκείνη τη μέρα να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί στην Ελλάδα , έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών που έληξε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

«Πρέπει να τα έχουμε λήξει πριν τις 12 Απριλίου. Όλα θα τα πετύχουμε», είπε ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης , που διήρκεσε 4,5 ώρες. Όπως είπε η ίδια πηγή, η προετοιμασία ενόψει της ελευσης της τρόικας ήταν το ένα από τα τρία θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη. Τα άλλα δύο ήταν:

*Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, καθώς ο πρωθυπουργός ζήτησε να φθάνει στην πραγματική οικονομία η ρευστότητα που διοχετεύεται από το Δημόσιο.

*Η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Σε ότι αφορα το θέμα της Κύπρου, η ίδια ανωτατη κυβερνητική πηγή επεσήμανε ότι είναι νωρίς να εκτιμηθούνοι επιπτώσεις , αλλά αναγνώρισε ότι «το σίγουρο είανι πως υπάρχει μια γενικότερη αρνητική ψυχολογία για όλη την Ευρώπη».

Πάντως, πρόσθεσε ότι σε ότι αφορά τις τράπεζες , επικράτησε ηρεμία και όλα πηγαν καλά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας , ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οπως είναι γνωστό, η επίσκεψη της τρόικας θα κρίνει κατά πόσον θα εκταμιευθούν οι δύο δόσεις δανείου που εκκρεμούν: 2,8 δισ ευρώ για το Μάρτιο και 6 δισ ευρώ για το πρώτο τρίμηνο.

Προαπαιτούμενο για τα 2,8 δισ ευρώ είναι να συμφωνηθεί το σχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο που αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις.