Αναστάτωση, οργή και ουρές στα ΑΤΜ έχει προκαλέσει στην Κύπρο η συμφωνία του Eurogroup για το κυπριακό πακέτο, την «ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης» όπως την χαρακτήρισε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, η οποία περιλαμβάνει «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων.

Καταθέτες πήγαν το πρωί στις τράπεζες, αλλά τα υποκαταστήματα ήταν κλειστά (ενώ συνήθως λειτουργούν τα Σάββατα) και τα ΑΤΜ έβγαζαν ποσά μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο, ενώ δεν επιτρέπονταν τα εμβάσματα. Οι τράπεζες θα λειτουργήσουν ξανά την Τρίτη, αφού θα έχουν ψηφιστεί τα σχετικά μέτρα.

«Μας έπιασαν στον ύπνο» λένε οι τίτλοι στα κυπριακά ΜΜΕ.

Ενδεικτική της αγανάκτησης ήταν η… επίσκεψη καταθέτη με εκσκαφέα σε υποκατάστημα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΠΕ) Κυπερούντας στη Λεμεσό το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο καταθέτης δήλωσε εξοργισμένος θεωρώντας πως «ξεγελάστηκε με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες».

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, καταθέτες αναφέρουν ότι συναλλαγές από τα ΑΤΜ γίνονται, αλλά τα όρια ανάληψης είναι χαμηλότερα (όπως τα 200 ευρώ, αντί 500 ευρώ προηγουμένως). Σε πολλές περιπτώσεις, δε, τα ΑΤΜ «στέγνωσαν».

Καταθέτες αναφέρουν, επίσης, στο Reuters πως ναι μεν λειτουργούν τα ΑΤΜ, ωστόσο δεν μπορούν να εκτελεστούν ηλεκτρονικά εμβάσματα.

Μέσα στην αναστάτωση που προκλήθηκε υπήρξαν ακόμη και αναφορές ότι σε περιπτώσεις αναλήψεων μέσω ΑΤΜ το σύστημα κατακρατούσε το ποσό της εισφοράς.

Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης ανέφερε ότι έχουν κλείσει για το Σάββατο τα Συνεργατικά Ιδρύματα.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ΑΤΜ λειτουργούν με όρια αναλήψεων.

Σημειώνεται ότι η επιβολή της εισφοράς δεν αφορά τις καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα (αν και λειτουργούν ως υποκαταστήματα, και όχι ως θυγατρικές). Όμως, το «κούρεμα» θα εφαρμοστεί στις καταθέσεις Ελλήνων στην Κύπρο.

Κυπριακή κυβέρνηση: Όχι στον πανικό

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Εχουν ήδη δοθεί οι σχετικές οδηγίες της ΕΚΤ προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μετά την απόφαση του Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ασμουσεν της ΕΚΤ είχε προσθέσει στη συνέντευξη Τύπου πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.

Ηδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επεσήμανε ο Άσμουσεν.

«Μας έπιασαν στον ύπνο»

Στο κείμενό της για τη συμφωνία, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μας έπιασαν στον ύπνο», η ιστοσελίδα του Sigma Live αναφέρει ότι η Λευκωσία δέχθηκε τους όρους «υπό την απειλή κλεισίματος τραπεζών».

Χαρακτηρίζοντας οδυνηρή τη συμφωνία, το Sigma επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες που κάνουν λόγο για βραδιά θρίλερ με ρίξεις και εμπλοκές, ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία προειδοποίησε ακόμα και για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.

«Σοκ και δέος στην Κύπρο από την απόφαση του Eurogroup» τιτλοφορεί στην ιστοσελίδα του το ο Φιλελεύθερος το κείμενο για τη συμφωνία επί του κυρπιακού πακέτο, μιλώντας για απόφαση «που δεν έχει προηγούμενο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.