Πόλο έλξης για το Κατάρ αποτελούν οι πολυτελείς μαρίνες που προορίζονται να φιλοξενήσουν mega-yachts, με το ενδιαφέρον του εμιράτου να εστιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, στο λιμάνι του Λαυρίου. Το μεγάλης έκτασης λιμάνι προορίζεται, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το ΤΑΙΠΕΔ, να αναβαθμιστεί και μέρος του να μετατραπεί σε χώρο υποδοχής για πολύ μεγάλα πολυτελή σκάφη, mega-yachts.

Πρόκειται για το μοναδικό από τα 48 τουριστικά λιμάνια-μαρίνες του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που πρόκειται να ανακατασκευαστεί ώστε να αποκτήσει χώρο φιλοξενίας για mega-yachts, παρόμοια με αυτό που διαθέτει ο Πρωθυπουργός του Κατάρ Χαμάντ Μπιν αλ Τάνι. Αντίθετα, το Αργοστόλι και η Μύκονος προορίζονται για πολυτελείς (luxury) μαρίνες, που σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα για ελλιμενισμό πολύ μεγάλων θαλαμηγών.

Η θαλαμηγός «Al Mirqab» όπως ονομάζεται, που ελλιμενίζεται για μεγάλο μέρος του χρόνου στη μαρίνα του Φλοίσβου, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο, με μήκος 133 μέτρα, 54 άτομα πλήρωμα, πέντε σουίτες, πισίνα, ελικοδρόμιο, γυμναστήριο, τζακούζι και όλα όσα οφείλει να έχει ένα σκάφος της κατηγορίας του.

Το θέμα των 48 μαρινών που θα παραχωρηθούν σε 9 ξεχωριστά πακέτα παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων από το ΤΑΙΠΕΔ στη σύντομης διάρκειας συνάντηση που είχε χθες η ηγεσία του με την αντιπροσωπεία του Κατάρ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συνάντηση ήταν περιορισμένης διάρκειας και γενικού χαρακτήρα και αφορούσε περισσότερο την επισκόπηση των έως σήμερα επαφών του Κατάρ με το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Σχετικά με το Ελληνικό, η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ αρκέστηκε σε μια σύντομη περιγραφή του διαγωνισμού και της φάσης στην οποία αυτός βρίσκεται, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, αφού η Qatar Diari αποτελεί έναν από τους τέσσερις ενδιαφερόμενους επενδυτές που διεκδικούν την αξιοποίησή του. Θετικό ενδιαφέρον εκφράστηκε από πλευράς Κατάρ για τον διαγωνισμό του Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς και για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πίσω από τις πληροφορίες, πάντως, περί του ενδιαφέροντος του εμιράτου για mega-yachts στο λιμάνι του Λαυρίου, αρκετοί βλέπουν συνέργειες με τις τουριστικές επενδύσεις που θα επιθυμούσε να κάνει το εμιράτο στη χώρα, όχι μόνο στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων αλλά από κοινού με έλληνες επιχειρηματίες.

Χαρακτηριστικές του ενδιαφέροντος του εμιράτου είναι οι χθεσινές δηλώσεις υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, ότι το ενδιαφέρον του Κατάρ επεκτείνεται από μικρά τουριστικά έργα έως μεγάλα παραθεριστικά συγκροτήματα αξίας 300 εκατ. ευρώ. Τέτοιους τουριστικούς πόλους έλξης στην Ελλάδα έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί και υψηλόβαθμα στελέχη του Κατάρ, όπως έκανε πέρυσι ο Πρωθυπουργός του εμιράτου Χαμάντ Μπιν αλ Τάνι.