Τελεσίγραφο στους πρατηριούχους Αθηνών και Θεσσαλονίκης να έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα εισροών – εκροών που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου το αργότερο ώς τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, στέλνει το υπουργείο Ανάπτυξης, προειδοποιώντας τους ότι διαφορετικά θα αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας τους.

Ταυτόχρονα ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των πρατηριούχων, η χρηματοδότηση του κόστους εγκατάστασης των συστημάτων αυτών που σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάνει μέχρι και 40%-50% του συνολικού τους προϋπολογισμού. Τα χρήματα θα ανέλθουν συνολικά σε 30 εκατ. ευρώ όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η επιδότηση θα ανέρχεται για τον κάθε δικαιούχο σε 3.750 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 400 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό δεξαμενών του κάθε πρατηρίου. Ετσι για ένα πρατήριο με 4 δεξαμενές, όσες δηλαδή διαθέτει ένα μεσαίου μεγέθους βενζινάδικο της Αθήνας, η συνολική επιδότηση θα φτάσει τα 5.350 ευρώ, αν διαθέτει 5 δεξαμενές θα επιδοτηθεί με 5.750 ευρώ κ.ο.κ. Επισημαίνεται ότι το συνολικό κόστος των συστημάτων αυτών κυμαίνεται μεταξύ 10.000-15.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα από τα 1.800 εν λειτουργία πρατήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί σε περίπου 600 ιδιόκτητα από τις εταιρείες βενζινάδικα, με βάση πρόσφατη ενημέρωση του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) προς το υπουργείο Ανάπτυξης. Συστήματα έχουν εγκατασταθεί και σε έναν μικρό αριθμό από τα υπόλοιπα 1.400 πρατήρια, με αποτέλεσμα να απομένουν κάτω από 1.000 που ακόμη δεν τα έχουν προμηθευτεί.

Αποκλείεται παράταση. Το βέβαιο είναι πως θα αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας σε όσους πρατηριούχους δεν φροντίσουν να εγκαταστήσουν τα σχετικά συστήματα ώς το τέλος του μήνα, όπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση. «Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση για την αυστηροποίηση των κυρώσεων για όσους δεν εγκαταστήσουν τα συστήματα, θα προβλέπεται αναστολή της άδειας λειτουργίας, ακόμη και πλήρη ανάκλησή της» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των πρατηριούχων δηλώνουν ευχαριστημένοι που πραγματοποιήθηκε το αίτημά τους για χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα επισημαίνουν πως έχουν πάρει τη διαβεβαίωση από το υπουργείο ότι όσοι προσκομίσουν ώς και τις 31 Μαρτίου αποδεικτικά πως έχουν παραγγείλει σε κάποια εταιρεία τα συστήματα εισροών – εκροών, εκείνο δεν θα προχωρά σε αναστολή ή ανάκληση της άδειάς τους.

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Πρατηριούχων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός ανέφερε ότι η χρηματοδότηση των συστημάτων θα γίνει από εθνικούς πόρους, καθώς δεν κατέστη δυνατό να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Τι επιδοτείται. Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη την Παρασκευή από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και Γ. Στουρνάρα θα επιδοτηθεί ξεχωριστά κάθε μέρος του συνολικού συστήματος εισροών – εκροών. Συγκεκριμένα θα επιδοτηθεί με 1.500 ευρώ κάθε πρατήριο για την τοποθέτηση της κεντρικής υπολογιστικής μονάδας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και λογισμικό συστήματος εισροών – εκροών) και με 1.250 ευρώ για το υποσύστημα των αντλιών (εξοπλισμός συν λογισμικό σύνδεσης και διαχείρισης αντλιών). Επιδοτείται επίσης με 500 ευρώ κάθε πρατήριο για τα υποσυστήματα των δεξαμενών (κονσόλα) και με 400 ευρώ ανά δεξαμενή για τις βυθομετρικές ηλεκτρονικές ράβδους. Τέλος, για την αυτόματη έκδοση των φορολογικών αποδείξεων επιδοτούνται με 500 ευρώ ανά πρατήριο.

Στο διαδικαστικό σκέλος, το ΥΠΑΝ θα δημιουργήσει μια ιστοσελίδα στην οποία οι πρατηριούχοι θα καταχωρίζουν τα απαιτούμενα στοιχεία τους (ΑΦΜ, αριθμός δεξαμενών κ.λπ.), και με βάση αυτά θα τους αποστέλλεται ηλεκτρονικά ένα κουπόνι με το ύψος της επιδότησης που τους αναλογεί. Εν συνεχεία, ο πρατηριούχος θα καταβάλει το κουπόνι στον εγκαταστάτη – προμηθευτή, ο οποίος και θα το εξαργυρώνει σε κάποια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει το σύστημα μαζί με τις λεπτομέρειες καθώς και τις κυρώσεις για όσους δεν εγκαταστήσουν τα συστήματα εντός χρονοδιαγράμματος.