Η μάχη των άδειων ταμείων είναι αυτή που θα κρίνει τις πιθανότητες του υπουργείου Οικονομικών να περάσει από την τρόικα τις πρώτες μειώσεις φόρων στον καιρό του Μνημονίου, δίνοντας αφενός ανάσα στην ανάπτυξη αφετέρου ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία.

Ηδη η ηγεσία του υπουργείου έχει διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο διεκδικήσεων. Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, με βασικό επιχείρημα τις μειωμένες εισπράξεις ΦΠΑ, τα 4.500 λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης και την απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας μέσα σε ένα χρόνο, αλλά και τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων που αποδίδει ψίχουλα σε μια αγορά παγωμένη.

«Εξετάζουμε τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Οι σημερινοί συντελεστές είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Πράγματι, ο χάρτης των φορολογικών επιβαρύνσεων επί των μεταβιβάσεων ακινήτων στην Ευρώπη αποκαλύπτει ότι οι συντελεστές 8% και 10% που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι οι υψηλότεροι, με εξαίρεση το Βέλγιο.

Με τον χάρτη των συντελεστών στην ΕΕ από τη μια και με τις πενιχρές εισπράξεις εσόδων από την άλλη –«αφού δεν γίνονται μεταβιβάσεις στην αγορά, τι έσοδα να έχουμε;», λέει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών –η ηγεσία του υπουργείου θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα για την ανάγκη μείωσης των συντελεστών φόρου μεταβίβασης ακόμα και στο μισό. Αν ο στόχος επιτευχθεί, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και ως αντίβαρο στην προωθούμενη καθιέρωση του ενιαίου φόρου ακινήτων με στόχο ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ.