Την Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος.

Σε αυτήν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνεται αξιοσημείωτη πρόοδος στην προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, αν και καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης και της υψηλής ανεργίας.

Η έκθεση της ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά περίπου 4,5% και η ανεργία θα κυμανθεί γύρω στο 27%, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά.

Η Τράπεζα συστήνει, μεταξύ άλλων, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αποκατασταθεί η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Στο μεταξύ, η ΤτΕ αναμένεται σήμερα να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά για σκοπούς νομισματικής πολιτικής.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της θα υποβληθεί σήμερα προς έγκριση στην 80η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων συμπλήρωση του άρθρου 71 του καταστατικού της, προκειμένου να αποτελέσει την αναγκαία νομική βάση για την, κατ’ εφαρμογή πρόσφατης σχετικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης (Eurogroup), για μεταφορά προς το ελληνικό Δημόσιο των εσόδων και από ομόλογά του που η Τράπεζα της Ελλάδος κατέχει, όχι όμως στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, αλλά για σκοπούς νομισματικής πολιτικής.

Η προσθήκη στο άρθρο 71 αναφέρει τα εξής: «Εξαιρετικά για τις χρήσεις 2012-2020 και κατόπιν απόφασης του Γενικού Συμβουλίου λαμβανομένης σε εκτέλεση διεθνών συμφωνιών, είναι δυνατόν να μεταφέρονται στο Ελληνικό Δημόσιο τα έσοδα από τα ομόλογα αυτού που η Τράπεζα διατηρούσε στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο την 31.12.2011 καθώς και από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει για σκοπούς νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωσυστήματος για τις Αγορές Τίτλων (Securities Markets Programme – SMP).

Η μεταφορά των ανωτέρω εσόδων έπεται της πληρωμής του μερίσματος 12% επί του κεφαλαίου, προϋποθέτει εξίσωση του τακτικού αποθεματικού με το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας και δεν μπορεί να υπερβαίνει τοεναπομένονποσό καθαρών κερδών».