Διαδικασίες – εξπρές για αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων σε διάστημα 45 ημερών, απλοποίηση των διαδικασιών καθώς και φορολογικά κίνητρα προβλέπει μεταξύ των άλλων ο νέος επενδυτικός νόμος, με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να ξεμπλοκάρει υφιστάμενα σχέδια ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία.

Το νομοσχέδιο για τη «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στοχεύει επίσης στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας καθώς μέχρι σήμερα γραφειοκρατικά εμπόδια, καθυστερήσεις αλλά και η εμπλοκή πολλών και διαφορετικών φορέων στις διαδικασίες αποτελούσαν αποτρεπτικό παράγοντα για τους υποψήφιους επενδυτές ή πάγωναν για χρόνια σημαντικά επενδυτικά σχέδια.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ των άλλων η σύσταση Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΓΓΣΤΕ), η οποία θα αποτελεί την κεντρική αδειοδοτική Αρχή που θα συγκεντρώσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων για όλες τις επενδύσεις με σκοπό την επιτάχυνσή τους. Θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης καθώς θα αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης των επενδυτικών φακέλων που θα κατατίθενται, ενώ θα έχει δικαίωμα να παρέχει άδεια για την έναρξη μιας επένδυσης μέσα σε 45 ημέρες. Το νομοσχέδιο εισάγει πρώτη φορά τον θεσμό της «αυτοβεβαίωσης», που επιτρέπει στους επενδυτές με δική τους ευθύνη να βεβαιώνουν την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για συγκεκριμένες άδειες που ζητούν, εφόσον έχει περάσει άπρακτη η προβλεπόμενη προθεσμία από την πλευρά του Δημοσίου.

Παράλληλα αναμορφώνεται και η Invest in Greece, η οποία θα έχει στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την παροχή τεχνογνωσίας προς τους υποψήφιους επενδυτές. Μάλιστα η Invest in Greece θα λειτουργεί και ως σημείο συνολικής επαφής με τους ιδιώτες επενδυτές. Στην περίπτωση των δημόσιων στρατηγικών επενδύσεων, δηλαδή ακίνητα του Δημοσίου, δημόσιες επιχειρήσεις κ.λπ. που δίνονται προς αξιοποίηση, οι επενδυτές θα καταθέτουν τα επενδυτικά τους σχέδια απευθείας στη ΓΓΣΤΕ.

Η Βουλή θα έχει την υποχρέωση κύρωσης κάθε επένδυσης άνω των 50 εκατ. ευρώ, ενώ θα προβλέπονται και σημαντικά φορολογικά κίνητρα για τις στρατηγικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, ο νόμος με τον οποίο θα κυρώνεται η σύμβαση ανάθεσης ενός έργου ή η ένταξη μιας επενδυτικής πρότασης, θα μπορεί να προβλέπει ως κίνητρα ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις όπως το πάγωμα του φορολογικού καθεστώτος για συγκεκριμένο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της επένδυσης, η διαδικασία και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ καθώς και η μείωση ή η απαλλαγή από τέλη, ειδικούς φόρους και δικαιώματα κ.λπ. Επίσης, με άλλη διάταξη καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής για τις μεγάλες επενδύσεις.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ. Παράλληλα το νέο νομοσχέδιο σε άλλες διατάξεις του παρέχει κίνητρα για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο επιχειρήσεων από κλάδους που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν. Ετσι μπορούν πλέον να ζητήσουν την υπαγωγή τους επιχειρήσεις από τον τομέα της ναυπηγικής, της υγείας (εκτός των κέντρων αποκατάστασης), καθώς και επενδύσεις ειδικής τουριστικής υποδομής όπως συνεδριακά κέντρα, θεματικά πάρκα, χιονοδρομικά κέντρα κ.λπ., μεταλλευτικά και εξορυκτικές επιχειρήσεις αλλά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εφόσον το επενδυτικό σχέδιο αφορά την επέκταση μονάδας υπάρχουσας ή υπό κατασκευή. Επίσης μπορεί να ενταχθούν και επενδυτικά σχέδια που αποσκοπούν στην επαναλειτουργία επιχειρήσεων ανεξάρτητα από την αύξηση των θέσεων εργασίας που προσφέρουν.

Προκαταβολή 100% για τους μικρούς

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται για τις μικρές ιδιωτικές επενδύσεις η δυνατότητα προκαταβολής του 100% της επιχορήγησης, με την προσκόμιση όμως εγγυητικής επιστολής (εκτός των εγγυητικών του ΕΤΕΑΝ)