Φορολογικά κίνητρα, ταχείες διαδικασίες, άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, βίζα μακροχρόνιας διάρκειας για ιδιώτες τρίτων χωρών με ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αξίας άνω των 300.000 ευρώ καθώς και το καθεστώς λειτουργίας των υδατοδρομίων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις», που αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου προτάσεις που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση αλλά και επισημάνσεις της τρόικας. Επιχειρεί έτσι να ξεμπλοκάρει μεγάλες επενδύσεις και να προσελκύσει νέες σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ενέργεια καθώς και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

.

Συγκεκριμένα, στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η δημιουργία γενικής διεύθυνσης Στρατηγικών Ιδιωτικών Επενδύσεων, η οποία θα αποτελεί κεντρική αδειοδοτική Αρχή που θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης για τους υποψήφιους επενδυτές.

Φοροαπαλλαγές. Οσον αφορά τις φοροαπαλλαγές μετά και την παρέμβαση της τρόικας, ενώ αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι οι στρατηγικές επενδύσεις θα υπάγονται σε ειδικό φορολογικό καθεστώς ή, εναλλακτικά, θα δίνονται δυνατότητες για αφορολόγητα αποθεματικά, τελικά προβλέπεται ότι θα πρέπει να υπάρχει και σύνδεση των ειδικών φορολογικών κινήτρων για τις μεγάλες επενδύσεις με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη με την οποία καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής για τις μεγάλες επενδύσεις, ενώ για τις μικρές ιδιωτικές επενδύσεις προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής του 100% της επιχορήγησης με την προσκόμιση όμως εγγυητικής επιστολής. Επίσης η Βουλή θα έχει την υποχρέωση κύρωσης κάθε επένδυσης άνω των 50 εκατ. ευρώ, αντί των 150 εκατ. ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ για λόγους διαφάνειας προβλέπεται και η δημιουργία τμήματος εσωτερικού ελέγχου στις αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με τις στρατηγικές επενδύσεις.

Οσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ιδρύεται η εταιρεία με την επωνυμία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ που θα έχει διάρκεια ζωής 99 χρόνια, και όχι 50 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικώς, η οποία θα αξιοποιήσει και θα διαχειρίζεται όλα τα ακίνητα του Δημοσίου που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

Τέλος, σε άλλη διάταξη προβλέπεται ότι με απόφαση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας θα χορηγείται άδεια παραμονής πέντε ετών σε υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν λάβει την ειδική θεώρηση εισόδου στη χώρα (βίζα) και διαθέτουν κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, με δικαίωμα ανανέωσης ισόχρονης διάρκειας εφόσον η αξία των ακινήτων είναι κατ’ ελάχιστον 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη διάταξη, ο χρόνος παραμονής στην Ελλάδα δεν θα συνυπολογίζεται για τη χορήγηση ιθαγένειας, ενώ αυτή η άδεια δεν θα επιτρέπει την άσκηση οποιασδήποτε εργασίας στην Ελλάδα.

Βελτιώσεις για να επιστρέψουν τα υδροπλάνα

Για τα υδροπλάνα το νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει 6-7 σημαντικές βελτιώσεις στις αρχικές προτάσεις, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες μετά τη δημόσια διαβούλευση που έγινε προκειμένου οι επενδύσεις στα υδατοδρόμια να είναι βιώσιμες. Μεταξύ άλλων ικανοποιείται το βασικό αίτημα των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να απαλειφθεί διάταξη που δεν επέτρεπε τη λειτουργία υδατοδρομίου σε θαλάσσια περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000