Πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο παραμένει το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία (Φεβρουαρίου) που δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει απορροφήσει το 55 % των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (2007-2013), έναντι 49% που είναι ο μέσος όρος των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαβάστε τον συγκριτικό πίνακα.

Η επίδοση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ βελτιώθηκε σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο, καθώς η διαφορά από τον κοινοτικό μέσο όρο το Νοέμβριο ήταν τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης τα έργα για τα οποία υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις αντιστοιχούν σήμερα στο 83% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ (2007-2013), ή στο 94%, αν ληφθεί υπόψη η αυξημένη συμμετοχή του κοινοτικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων.

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι σε συνεργασία με τις Περιφέρειες θα προχωρήσει άμεσα σε εκκαθάριση των προγραμμάτων από τα ανενεργά έργα, καθώς και σε περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης, επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και συντόμευση του χρόνου εκδίκασης των ενστάσεων.

Τελικός στόχος είναι η περαιτέρω επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων αλλά και η επίτευξη των μεγεθών που προβλέπει το Μνημόνιο, δηλαδή η απορρόφηση 1,28 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι η Κοινοτική συνδρομή κατά το πρώτο εξάμηνο και 3,89 δισεκατομμύρια εύρο στο σύνολο του έτους.