Τα τεύχη δημοπράτησης για την πώληση του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ καλείται να εγκρίνει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες δημοσιεύεται και επίσημα η πρόσκληση ενδιαφέροντος, ενώ βάση του χρονοδιαγράμματος ο διαγωνισμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2013.

Σε αυτή τη φάση, ο διαγωνισμός αφορά την πώληση μόνο του 51% της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης, μαζί με το μάνατζμεντ. Το υπόλοιπο 23,017% από το συνολικό ποσοστό του Δημοσίου που έχει στα χέρια του το ΤΑΙΠΕΔ θα πωληθεί σε μεταγενέστερη φάση, όταν το οικονομικό κλίμα θα είναι καλύτερο ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν υψηλότερο τίμημα.

Το 51% της ΕΥΑΘ που πωλείται σε αυτήν τη φάση αφορά μόνο την εμπορική εκμετάλλευση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και όχι στα πάγια (φράγματα, δεξαμενές, αντλιοστάσια κ.λπ.) που παραμένουν στο Δημόσιο. Τα πάγια αυτά έχουν μεταφερθεί ήδη από το 2001 σε άλλη εταιρεία, συγκεκριμένα στην ΕΥΑΘ Παγίων, η οποία δεν εμπλέκεται στη διαδικασία πώλησης.

Πιλότος για ΕΥΔΑΠ

Το μοντέλο πώλησης της ΕΥΑΘ αποτελεί και ένα είδος πιλότου για την πολύ μεγαλύτερη ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με την παρουσίαση που είχε κάνει στο τέλος Ιανουαρίου στη Βουλή η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, το μοντέλο προβλέπει την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης για χρονικό διάστημα ανάλογο με τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι συμμετέχοντες στη β’ φάση του διαγωνισμού. Ένα σενάριο που βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στο τραπέζι ήταν η σύμβαση που λήγει το 2031 να επεκταθεί τουλάχιστον κατά 10 χρόνια.

Ταυτόχρονα στη νέα σύμβαση παραχώρησης καθιερώνεται μηχανισμός οριοθέτησης των τιμολογίων σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος των τιμολογίων θα αποφασίζεται από τον νέο επενδυτή σε συνεννόηση με τη Ρυθμιστική Αρχή (ρόλο που προς το παρόν αναλαμβάνει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ), χωρίς αυτό να αποκλείει αυξήσεις.

Τίμημα- μνηστήρες

Όσο για τις εταιρίες που θα μπορέσουν να διεκδικήσουν την ΕΥΑΘ, σύμφωνα με το διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν εμπειρία στη διαχείριση, τον σχεδιασμό και τη λειτουργία υπηρεσιών ύδρευσης σε πόλη πληθυσμού τουλάχιστον 500.000 κατοίκων και αν διαθέτουν ίδια κεφάλαια 80 εκατ. ευρώ και άνω.

Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της ΕΥΑΘ ανέρχεται σε 215,98 εκατ. ευρώ και το 51% αποτιμάται σε 110,15 εκατ. ευρώ. Φυσικά το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι υψηλότερο αφού εκτός των μετοχών πωλείται και το μάνατζμεντ.

Επισημαίνεται ότι το 5,01% της ΕΥΑΘ κατέχει εδώ και χρόνια η γαλλική Suez για την οποία δεν είναι σαφές αν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Το υπόλοιπο 21% ανήκει σε μικρότερους επενδυτές, ενώ το 74,017% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.