Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, μετά τον θόρυβο – και το κυβερνητικό «άδειασμα» – που προκάλεσε η δήλωσή του ότι «στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός είναι υψηλός». «Παρουσίασα τις προσωπικές μου απόψεις», ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο κ. Μέργος, υποστηρίζοντας ότι απομονώθηκε ένα απόσπασμα της ομιλίας του.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού, αλλά και δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με την οποία «άδειαζε» τον κ. Μέργο.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «με δημαγωγικό τρόπο ισχυρίζεται ότι θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, όταν τέτοιο θέμα δεν υφίσταται».

Η δήλωση

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), είπε ότι «μπορεί στην Ελλάδα να έχει μειωθεί το μοναδιαίο κόστος εργασίας, αλλά ακόμη ο κατώτατος μισθός είναι υψηλός. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε σχετικά με την ανάπτυξη»!

Η αναδίπλωση

Το βράδυ της Τρίτης ο Γιώργος Μέργος, επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Σε ομιλία μου σήμερα, στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, παρουσίασα τις προσωπικές μου απόψεις για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Από ολόκληρη την ομιλία, απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης.

» Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού. Οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά την δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην ομιλία μου, αναλύω το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών. Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις».

Η δήλωση Στουρνάρα

Δήλωση για το ζήτημα έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας:

«Εμείς πρώτοι θέσαμε το θέμα της διόρθωσης του λάθους με έναν μη δημαγωγικό και δημιουργικό τρόπο και ήρθε σήμερα ο κ. Τσίπρας, 24 ώρες μετά, και κομίζει γλαύκα στην Αθήνα. Με τον ίδιο δημαγωγικό τρόπο, ισχυρίζεται ότι θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα όταν τέτοιο θέμα δεν υφίσταται».

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Μέργου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης σχολίασε:

«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών με την απίστευτης κυνικότητας δήλωσή του ότι παραμένει υψηλός ο κατώτατος μισθός, παρά τη μείωσή του κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για νέα μεγαλύτερη μείωσή του σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας».

»Να τον χαίρονται τον κ. Μέργο και τις δηλώσεις του το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά».

Οι διαψεύσεις

Σχολιάζοντας το θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του κ. Μέργου, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποια σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού:

«Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat. Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού».

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διέψευσε ότι τίθεται θέμα κατώτατου μισθού: «Εχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας είναι ήδη χαμηλός και θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος» ανέφερε σε δήλωσή του.