Η σημαντικότερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ανάμεσα σε άλλες, είναι η δημιουργία περιουσιολογίου που θα αποτελεί βάση για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Σε αυτό θα καταγράφεται η ακίνητη και η κινητή περιουσία των φορολογουμένων σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Για τη δημιουργία του περιουσιολογίου θα αξιοποιηθούν δηλώσεις στην Εφορία, στη ΔΕΗ, στους δήμους, στο Κτηματολόγιο και στην πολεοδομία, αλλά και ειδικές δηλώσεις που αφορούν κατοχύρωση αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας, μεταβιβάσεις και δυνατότητες ανέγερσης κτιρίων. Βασικό μέσο για τη δημιουργία περιουσιολογίου αποτελεί ο συστηματικός και αδιάφθορος έλεγχος από τις Αρχές για όσους δεν κάνουν δηλώσεις ή αποκρύπτουν στοιχεία και, φυσικά, η πολιτική βούληση.

Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο δεν δηλώνεται θα κατάσχεται και θα τοποθετείται σε ειδικό λογαριασμό, που θα χρηματοδοτεί δαπάνες για Υγεία και κοινωνική πολιτική. Η βασική αυτή θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο, επιβεβαιώνοντας την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής απαιτούνται ρήξεις και πολιτική βούληση που δεν διαθέτει η συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά.