ΧΡΕΗ ΙΔΙΩΤΩΝ

Αυξάνονται 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2013 10:00 |

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, υπό το βάρος ασήκωτων επιβαρύνσεων, επιβεβαιώνοντας και στην πράξη τη θεωρία σύμφωνα με την οποία η υπερφορολόγηση οδηγεί σε μείωση εσόδων.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάνοντας «ταμείο» για το 2012 διαπίστωσαν ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο έφτασαν το διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου τα 13,2 δισ. ευρώ από 12,078 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.
Τα ποσά αυτά έρχονται να προστεθούν σε ένα βουνό ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 43,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011, οδηγώντας τις συνολικές οφειλές που παραμένουν ανείσπρακτες στα χαρτιά σε 56,7 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών έχασε τον στόχο του Μνημονίου για είσπραξη 2 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2012 από ληξιπρόθεσμα καθώς κατάφερε να εισπράξει 1,4 δισ. ευρώ.
Η εκρηκτική διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνδέεται και με την προσδοκία που είχε δημιουργηθεί για καθιέρωση νέας ρύθμισης για την εξόφληση των χρεών αυτών σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Το σχέδιο βρίσκεται για μήνες στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και ως φαίνεται εκεί θα παραμείνει μετά το βέτο της τρόικας σε νέες διευκολύνσεις.
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας άλλωστε προ ημερών ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση καθώς οι δόσεις που προβλέπουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις είναι αρκετές για να ρυθμίσουν οι φορολογούμενοι τα χρέη τους προς την Εφορία». Σήμερα οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν από τον προϊστάμενο της Εφορίας τους διευκόλυνση πληρωμής της οφειλής τους σε δόσεις που μπορούν να φτάνουν υπό προϋποθέσεις ακόμα και τις 36.