Χθες σε έντονη συζήτηση ανάμεσα σε εκπροσώπους της αγοράς και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για τον νέο Αγορανομικό Κώδικα, και ιδιαίτερα για τις ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης επιτέθηκε φραστικά στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και στον υφυπουργό Θανάση Σκορδά ρωτώντας τους «ποια επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετούν εμμένοντας στη θέση τους για απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας».

Η ηγεσία του υπουργείου αντέδρασε έντονα στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα της σύσκεψης προτού αυτή τελειώσει. Μάλιστα, ο κ. Κορκίδης είπε απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου: «Μη με αναγκάσετε να παραιτηθώ από την ΕΣΕΕ και από το κόμμα. Εκπροσωπώ την πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου που είναι αντίθετη στο μέτρο».

Σήμερα ο κ. Κορκίδης θα στείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με την οποία θα τον ενημερώνει αναλυτικά για τις θέσεις του εμπορικού κόσμου, δηλώνοντας παράλληλα ότι σε περίπτωση που θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θα παραιτηθεί και από πρόεδρος της ΕΣΕΕ αλλά και από το κόμμα της ΝΔ.

Η θέση της πλειονότητας του εμπορικού κόσμου που αντιδρά είναι ότι τα πολυκαταστήματα θα σπεύσουν να κινηθούν νομικά κατά της απόφασης του υπουργείου να περιορίσει την κυριακάτικη λειτουργία μόνο στα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ., και επικαλούμενα λόγους ανταγωνισμού θα πετύχουν πλήρη απελευθέρωση για όλους.

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πάντως εμφανίζεται να είναι αμετακίνητη, αν και τον τελικό λόγο για την τύχη της διάταξης θα έχουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, δηλαδή ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ.

«Σήμερα κάναμε μια συμπερασματική συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους αξιολογώντας κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Κατόπιν θα συζητήσουμε με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, χρειάζονται 151 ψήφοι για να εγκριθεί από τη Βουλή, αφήνοντας επί της ουσίας παραθυράκι στο ενδεχόμενο βελτιώσεων ακόμη και στην επίμαχη διάταξη.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Πάντως, χθες μία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ ήταν η πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος εκτιμώντας ότι μετά τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στη συνέχεια.

Ο ίδιος, πάντως, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι«οι επιπτώσεις από τις λάθος πολιτικές που δεν επιβάλλονται από το Μνημόνιο είναι πιο καταστροφικές».

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ (μεγάλων αλυσίδων) Αντώνης Μακρής επισήμανε ότι η πορεία της αγοράς όπως λειτουργεί έως σήμερα την έχει φέρει σε αδιέξοδο σημειώνοντας: «Περιμένουμε από το υπουργείο να νομοθετήσει προς όφελος του καταναλωτή».

Η επιμονή του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Κυριακές αποτελεί κόκκινο πανί όχι μόνο για τους εμπόρους, αλλά και για τους εμποροϋπαλλήλους οι οποίοι, σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου τους Θάνου Βασιλόπουλου, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του υπουργείου αρμόδια στελέχη ισχυρίζονται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση θα φέρει αύξηση της απασχόλησης και τόνωση της αγοράς, και σε αυτή τη λογική προωθείται.

Οι ίδιοι επικαλούμενοι στοιχεία του ΟΟΣΑ, αλλά και εκτιμήσεις από την απελευθέρωση του ωραρίου της λειτουργίας των καταστημάτων το 2005, σημειώνουν ότι υπήρξε αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 13,5% όταν το 2004, τη χρονιά όπου πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η αύξηση ήταν 7%.

Σύμφωνα με τους ίδιους και με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, όπου υπάρχει διεύρυνση της λειτουργίας και τις Κυριακές έχει παρατηρηθεί αύξηση της απασχόλησης κατά 1,5%-3% και πτώση των τιμών κατά 2,5%.