Και νέος ελληνοτουρκικός γάμος στις μαρίνες καθώς, έπειτα από εκείνην του Φλοίσβου, στο χαρτοφυλάκιο του επιχειρηματικού κολοσσού Dogus Holding προστίθενται και επισήμως μερίδια σε άλλες τέσσερις. Πρόκειται για τις μαρίνες Ζέας, Κέρκυρας, Λευκάδας και Καλαμάτας, των οποίων ο όμιλος Dogus εξαγοράζει, με τίμημα λίγο κάτω από 10 εκατ. ευρώ, το 51% της συμμετοχής του ομίλου Κυριακούλη που τις εκμεταλλεύεται. Στα χέρια του ελληνικού ομίλου βρίσκεται το 60% της μαρίνας Καλαμάτας, το 51% εκείνης της Κέρκυρας, το 27% της Λευκάδας και το 23% της Ζέας.

Η είδηση της συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας D-Marin, που ανήκει στον τουρκικό όμιλο, και της MedMarinas, θυγατρικής της ελληνικής εισηγμένης, μεταδόθηκε χθες από όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για τον δεύτερο ελληνοτουρκικό γάμο στον χώρο σε διάστημα μόλις δύο μηνών, καθώς προηγήθηκε τον Δεκέμβριο η πώληση του 23% της μαρίνας του Φλοίσβου από τη Lamda Development του ομίλου Λάτση προς τη Dogus. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν η Lamda να εισέλθει αργότερα και στο σχήμα που θα προκύψει από τη συμφωνία Dogus – ομίλου Κυριακούλη. Το βέβαιο είναι πως μετά και την ολοκλήρωση αυτών των εξαγορών διαμορφώνεται ένα επιχειρηματικό σχήμα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική αγορά θαλάσσιου τουρισμού, τόσο ως προς τη διαχείριση μαρινών όσο και ως προς τις ενοικιάσεις σκαφών αναψυχής.

Σε επίπεδο δυναμικής, οι τέσσερις μαρίνες που διαχειρίζεται σήμερα ο όμιλος Κυριακούλη αντιστοιχούν σχεδόν στο 34% των συνολικών θέσεων ελλιμενισμού της χώρας. Συνολικά ελέγχει 2.775 θέσεις ελλιμενισμού, όταν η χώρα διαθέτει 19 μαρίνες με 6.661 θέσεις.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών «ψηνόταν» εδώ και πολύ καιρό, καθώς ο Σταύρος Κυριακούλης, που δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του 1980 στον χώρο, είναι παλαιός γνώριμος του τουρκικού ομίλου και του ιδιοκτήτη του, του κροίσου Φερίτ Σαχένκ. Κι αυτό διότι επί δεκαετίες χρησιμοποιεί τις τέσσερις μαρίνες που διαθέτει η Dogus στα παράλια του Αιγαίου για να ελλιμενίζει τα πλοία του. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι συμμετοχές της Κυριακούλης στις τέσσερις μαρίνες μεταβιβάζονται στη θυγατρική του ελληνικού ομίλου, την K&G, που έχει και το μάνατζμεντ των μαρινών. Στη συνέχεια, το 51% της εταιρείας K&G μεταβιβάζεται στην Dogus. Το μάνατζμεντ ωστόσο των τεσσάρων μαρινών παραμένει, βάσει της συμφωνίας, στα χέρια της K&G.

Πηγές του ομίλου Κυριακούλη επισημαίνουν ότι τα έσοδα από την εξαγορά θα τα επενδύσει στην εκμετάλλευση άλλων μαρινών, για τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται σύντομα να προκηρύξει διαγωνισμό. Εξηγούν συγκεκριμένα ότι θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για την παραχώρηση των μαρινών του Αλίμου (προκηρύσσεται εντός του α’ 3μηνου), της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και της Μυκόνου.

Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και πολλούς μήνες ο όμιλος Κυριακούλη έχει καταθέσει προσφορά μαζί με την D-investments, θυγατρική της Dogus, για τη μαρίνα Μανδρακίου στη Ρόδο, προτού αυτή μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.