Σε τελική ευθεία βρίσκεται ο γάμος της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank καθώς –όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς –η τράπεζα έχει εξασφαλίσει την ανέκκλητη δέσμευση των βασικών μετόχων της Eurobank, που εκπροσωπούν περίπου το 44% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τουρκολιάς κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής γενικής συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, η δημόσια πρόταση της Εθνικής θα ολοκληρωθεί τις πρώτες εβδομάδες του 2013, ενώ η πλήρης λειτουργική ενοποίηση των δύο τραπεζών θα υλοποιηθεί μέσα σε 2-3 χρόνια.

Από τη συνένωση θα προκύψουν συνέργειες περίπου 570 – 630 εκατ. ευρώ προ φόρων σε ετήσια βάση μέχρι τα τέλη του 2015, ενώ στον καινούργιο όμιλο θα αξιοποιηθούν οι διοικητικές ομάδες και των δύο τραπεζών βάσει της προσέγγισης που συνδυάζει τις ικανότητες και των δύο.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο με σκοπό να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών είναι εξαιρετικά θετικό. Εντούτοις, προαπαιτούμενο για τη διαδικασία αυτή είναι να βρεθεί σημαντικό ύψος ιδιωτικών κεφαλαίων σε μια πολύ δυσμενή οικονομική συγκυρία. Για τον σκοπό αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξαντληθούν τα περιθώρια μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, κάτι που άλλωστε θα λειτουργήσει θετικά προς το δημόσιο χρέος και το κόστος χρηματοδότησής του. Ουσιαστικά, ο κ. Τουρκολιάς έκανε έμμεση νύξη στην ανάγκη εγγύησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας, αναφέροντας πως η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι πρωτοφανής, τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς την ταχύτητα δημοσιονομικής προσαρμογής, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο αναστροφής της αρνητικής πορείας.

Μάλιστα, συνέδεσε σε αυτή και τα νέα τραπεζικά σχήματα, υποστηρίζοντας ότι θα δώσουν την αποφασιστική ώθηση στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.